Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта обяви миграцията за приоритет за Ротационно председателство на ЕС

Приоритет за Ротационно председателство на ЕС ще бъде миграцията, обяви премиерът на Малта Джоузев Мускат на церемония във Валета за официалния старт на малтийското председателство. Правителство на малката островна държава ще търси компромис между останалите членки на съюза за приема на бежанци.

Министър-председателят на Малта призна, че няма „магическа пръчка“, с която да раздвижи блокиралите преговори по предложения постоянно действащ механизъм за автоматично разпределяне на бежанци по квоти. Поне 4 държави-членки от т.нар. Вишеградска група налагат вето на законодателния текст, защото не искат Брюксел да определя в место тях колко мигранти да приемат.

Знаем, че това е много костелив орех, посочи премиерът Мускат. Той даде да се разбере, че консенсус за релокацията не може да има преди ЕС да гарантира, че външните граници са добре охранявани срещу трафик на мигранти както по суша, така и по море:

Някои от колегите ни от Източна Европа имат право, че преди да се споразумеем за споделени отговорности, трябва да подсигурим нашите граници. Хората, които нямат право на убежище в ЕС, трябва да бъдат третирани по съответния начин. В момента нямаме тези гаранции по всички граници.

Присъстващият на церемонията председател на ЕК Жан-Клод Юнкер се съгласи, че Съюзът трябва да засили присъствието си в Средиземно море, но посочи, че това трябва да стане със съгласието на Либия и други северноафрикански държави откъдето тръгват лодките с мигранти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени