Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия подготвя по-строги мерки в областта на сигурността

Хайко Маас, министър на правосъдието на Германия
Снимка: БГНЕС

Правителството в Берлин обяви по-строги мерки в областта на сигурността. Предвижда се поставяне на електронни гривни на хора, смятани за потенциални атентатори.

Заявката за промени в законодателството идва три седмици след атентата в Берлин, където загинаха 12 души. Предполагаемият извършител Анис Амри се оказа с богато досие в германските служби за сигурност. Тунизиецът е пристигнал в страната в края на 2015 г. като бежанец от лагер в Италия. По-късно се е движил спокойно из Германия с цели 14 самоличности, а след като вряза камион в коледния базар в Берлин, премина необезпокояван от властите през Холандия, Франция и Швейцария до Италия, където беше застрелян от полицаи при случайна проверка. Всичко това кара германското правителство да затегне контрола над чужденци, възприемани като заплаха за националната сигурност. Онези от тях, които са подали молба за убежище и тя е била отхвърлена, ще бъдат пращани в предварителен арест в очакване на експулсирането им, което също трябва да бъде ускорено. Правителството в Берлин залага както на по-строги превантивни мерки в национален мащаб, така и на по-тясно сътрудничество между службите в ЕС. Правосъдният министър Хайко Маас обясни пред журналисти, че н
ай-сигурният отговор на терористите, сеещи омраза, е работеща правовата държава. Въпреки това ние не можем да гарантираме на нашите граждани абсолютна сигурност от терористични атаки.

Новите мерки за сигурност ще допълват съществуващите закони в Германия, които в момента са в процес на преразглеждане, между другото и заради бежанската вълна от 2015 г. И макар броят на мигрантите, които към днешна дата пристигат в Германия драстично е намалял, вътрешният министър Томас Де Мезиер не смята да отстъпва от предложенията си още от миналата година. Тогава той се обяви за ограничаване правото на пътуване на бежанци из страната. А след атентата в Берлин той настоява и за улеснен арест за чужденци, заподозрени в подготовка на терористичен акт.

Опозицията в лицето на Левицата обаче бързо разкритикува новите мерки за сигурност като добре познато старо. Франк Темпел, зам.-председател на парламентарната група на Левицата в Бундестага, смята, че все още няма отговор на важни въпроси. Не сме убедени, че този курс е в правилната посока, защото все още не знаем, как се стигна до атентата в Берлин, извършен от Анис Амри. Дали става дума за пропуски в законите, или за неприлагане на закона?

Въпреки критиката от опозицията, управляващата широка коалиция в Берлин възнамерява да внесе законовите промени възможно най-скоро в Бундестага, за да не допусне нов случай „Анис Амри“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна