Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тилърсън: Русия представлява опасност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинираният за американски държавен секретар Рекс Тилърсън неочаквано разкритикува Русия за анексирането на Крим. По време на изслушването си пред външната комисия на Конгреса, Тилърсън заяви, че Русия представлява опасност. 

Русия търси респект в международната политика и иска да бъде равнопоставен партньор, но засегна американски интереси, заяви Тилърсън по време на изслушването. Той не изключи възможността руският президент Владимир Путин лично да е наредил манипулацията на президентските избори в САЩ.

Изборът на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за държавен секретар е оспорван от самото начало. Изслушването в Конгреса беше прекъсвано многократно от викове от публиката. Републиканци и демократи застанаха на крайни позиции. Председателят на външната комисия, републиканецът Боб Коркър, се обърна към Тилърсън с думите: Вие наистина сте вдъхновяващ кандидат. Със своя международен опит в бизнеса Тилърсън ще вдъхне повече самочувствие на следващия американски президент, заяви Коркър.

Бен Кардин от демократите изрази сериозни притеснения от кандидатурата на Рекс Тилърсън заради неговите лични връзки с Путин. Спорен бил и фактът, че е акционер в голяма корпорация.

64-годишният Тилърсън е бивш шеф на петролния гигант "Ексон Мобил". През 2014 г. се обяви против санкциите срещу Русия заради анексията на Крим, а две години по-късно получи високо руско отличие за приятелското си отношение към Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени