Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползването на музика на обществено място също изисква плащане на авторски права

Снимка: ebu.ch
Публичното използване на музика изисква да се изплащат възнаграждения на авторите на произведенията. Това обикновено са обществените места, в които звучи музика - големи и малки заведения, хотели, магазини и други.
Собствениците на обществени или търговски места трябва да притежават договор, че музиката, която използват, е уредена с нейните автори. Това условие важи и за концертната дейност. Част от приходите от големи публични събития трябва да се отделят за авторите на произведенията.
Най-често това се урежда чрез от организации за колективно управление на права. Друга алтернатива са т.нар. независими дружества, които управляват права като търговски дружества. Те предлагат ограничен репертоар.
При всички положения има кой да следи дали музиката е платена. Това проверяват инспектори от културното министерство. Всички тези детайли за авторските права обяви в предаването "Радиоприемница"  Георги Дамянов - директор на Дирекция" Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата.  

Радиостанциите в сметката за авторско право

Приходите на дружествата, които управляват колективно авторски права зависят от това - как те си вършат работата и до колко са обхванали всичките ползватели на пазара. Радиостанциите също са в този списък. Процентът за получаване от съответната медия в дружеството е въпрос на договаряне между двете страни. Разликата между частните радиостанции и общественото радио е, че процентът при частните радиостанции е въз основа на тяхната печалба от реклама, а при общественото радио освен процент от приходи от реклама съществува и такъв от държавната субсидия. Прякото участие на съответното юридическо лице, което ще изплаща авторски права е необходимо, когато се уточняват параметрите на процентите, уточни Георги Дамянов. В подготовката за интервюто по Радио София, г-н Дамянов е прегледал последните отчети на едно от сдруженията, откъдето е и справката, че през 2015 година от всички частни радиостанции са получени около 630 хиляди лева, а само БНР е платило около 500 хиляди лева. Министерството на културата смята, че трябва да има допълнително договаряне /извън това с АБРО/ между БНР и "Музикаутор", за да се уточни процентът за авторски права и как ще се удържа той. Министерството ще изчака удължения срок от две седмици, който даде на двете страни за договаряне, и ще вземе решение относно предложението за новата тарифа, която е в основата на спора между БНР и "Музикаутор".

Защо колективното управление на авторски права е естествен монопол?

В средата на публичното изпълнение на произведения е приет принципът на естествения монопол. Дружествата, които се занимават с определен вид права са единици, защото е лесно за ползвателите. Българският Закон за авторското право и сродните му права позволява създаване и на второ дружество, но когато то има сключен договор с първото и най-голямо, за да може пред ползвателите да се явява само едно, което урежда правата и се разплаща. Мнението е на Георги Дамянов - директор на Дирекция" Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата.

Чуйте и вижте още по темата:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна