Ползването на музика на обществено място също изисква плащане на авторски права

Снимка: ebu.ch
Публичното използване на музика изисква да се изплащат възнаграждения на авторите на произведенията. Това обикновено са обществените места, в които звучи музика - големи и малки заведения, хотели, магазини и други.
Собствениците на обществени или търговски места трябва да притежават договор, че музиката, която използват, е уредена с нейните автори. Това условие важи и за концертната дейност. Част от приходите от големи публични събития трябва да се отделят за авторите на произведенията.
Най-често това се урежда чрез от организации за колективно управление на права. Друга алтернатива са т.нар. независими дружества, които управляват права като търговски дружества. Те предлагат ограничен репертоар.
При всички положения има кой да следи дали музиката е платена. Това проверяват инспектори от културното министерство. Всички тези детайли за авторските права обяви в предаването "Радиоприемница"  Георги Дамянов - директор на Дирекция" Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата.  

Радиостанциите в сметката за авторско право

Приходите на дружествата, които управляват колективно авторски права зависят от това - как те си вършат работата и до колко са обхванали всичките ползватели на пазара. Радиостанциите също са в този списък. Процентът за получаване от съответната медия в дружеството е въпрос на договаряне между двете страни. Разликата между частните радиостанции и общественото радио е, че процентът при частните радиостанции е въз основа на тяхната печалба от реклама, а при общественото радио освен процент от приходи от реклама съществува и такъв от държавната субсидия. Прякото участие на съответното юридическо лице, което ще изплаща авторски права е необходимо, когато се уточняват параметрите на процентите, уточни Георги Дамянов. В подготовката за интервюто по Радио София, г-н Дамянов е прегледал последните отчети на едно от сдруженията, откъдето е и справката, че през 2015 година от всички частни радиостанции са получени около 630 хиляди лева, а само БНР е платило около 500 хиляди лева. Министерството на културата смята, че трябва да има допълнително договаряне /извън това с АБРО/ между БНР и "Музикаутор", за да се уточни процентът за авторски права и как ще се удържа той. Министерството ще изчака удължения срок от две седмици, който даде на двете страни за договаряне, и ще вземе решение относно предложението за новата тарифа, която е в основата на спора между БНР и "Музикаутор".

Защо колективното управление на авторски права е естествен монопол?

В средата на публичното изпълнение на произведения е приет принципът на естествения монопол. Дружествата, които се занимават с определен вид права са единици, защото е лесно за ползвателите. Българският Закон за авторското право и сродните му права позволява създаване и на второ дружество, но когато то има сключен договор с първото и най-голямо, за да може пред ползвателите да се явява само едно, което урежда правата и се разплаща. Мнението е на Георги Дамянов - директор на Дирекция" Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата.

Чуйте и вижте още по темата:

print Отпечатай
Свързани новини
Доц. Владя Борисова

Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор. Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен..

публикувано на 11.01.17 в 17:15
Още от категорията

Михаил Вешим защитава фейлетона в първоаприлска среща за Химията на Шегата

Тази вечер писателят сатирик и главен редактор на в. „Стършел“ ще се срещно с (по)читатели и любители на усмивките. В книжарницата в подлеза на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ Вешим пред-първоаприлски ще обясни Защо пред Физиката на Тъгата..

публикувано на 29.03.17 в 16:03

Ревността, разказана на децата като вълнуваща история за лъжица, вилица и нож

Завладяваща книжка с илюстрации, в която приборите за хранене оживяват като приказни герои! Това са Лъжичко и неговите приятели, измислени от Моника Хюлсхоф. Моника Хюлсхоф следва социална и медийна педагогика в Кьолн. Учи и в Колежа по куклен театър в..

публикувано на 29.03.17 в 15:20

На 6 април показват най-добрите фотографии от VIPA '2016

Професионални фотографи и любители от България, Румъния, Италия, Сърбия, Нова Зеландия, Русия, Малайзия, Бангладеш, Португалия, Беларус, Словакия и Азербайджан са сред 30-те победители в първото издание на конкурса "Voubs International Photography Awards..

публикувано на 29.03.17 в 14:19

„Последното изкушение” с премиера в Народния театър „Иван Вазов”

Постановката е на Веселка Кунчева по прочутия роман „Последното изкушение на Христос” на Никос Казандзакис, заради който големият гръцки писател е отлъчен от Гръцката православна църква и прокуден от родината си, а книгите му са анатемосани. Веселка..

публикувано на 29.03.17 в 14:00

Най-търсените заглавия в книжарници "Хеликон"

Едно от най-продаваните заглавия в раздел "Художествена литература" на книжарници "Хеликон" е "Прокълнатите кралици" на Кристина Мурато , която е испански военен кореспондент. Книгата описва няколко много знатни имена, чийто живот никак не е приличал на..

публикувано на 29.03.17 в 13:59

Представят книга за художника Тома Трифоновски

Книгата за художника Тома Трифоновски – „Томата“ ще бъде представена по време на изложба на негови картини. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ авторът Светлана Трифоновска, съпруга на художника и журналист, сподели, че творбата може би не е..

публикувано на 29.03.17 в 11:57
Пирамидите в Гиза, Египет

Радиоенциклопедия „Между светлината и екстаза в древността“: Господарите на Горен и Долен Египет

В тази част от цикъла ще ви разкажа накратко за срещата ми с двама видни български египтолози – проф. Сергей Игнатов и доц. Теодор Леков от НБУ. От 2010 година българска археологическа експедиция от учени и студенти от НБУ разкопават гробницата на жреца Пи..

публикувано на 29.03.17 в 09:25