Ползването на музика на обществено място също изисква плащане на авторски права

Снимка: ebu.ch
Публичното използване на музика изисква да се изплащат възнаграждения на авторите на произведенията. Това обикновено са обществените места, в които звучи музика - големи и малки заведения, хотели, магазини и други.
Собствениците на обществени или търговски места трябва да притежават договор, че музиката, която използват, е уредена с нейните автори. Това условие важи и за концертната дейност. Част от приходите от големи публични събития трябва да се отделят за авторите на произведенията.
Най-често това се урежда чрез от организации за колективно управление на права. Друга алтернатива са т.нар. независими дружества, които управляват права като търговски дружества. Те предлагат ограничен репертоар.
При всички положения има кой да следи дали музиката е платена. Това проверяват инспектори от културното министерство. Всички тези детайли за авторските права обяви в предаването "Радиоприемница"  Георги Дамянов - директор на Дирекция" Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата.  

Радиостанциите в сметката за авторско право

Приходите на дружествата, които управляват колективно авторски права зависят от това - как те си вършат работата и до колко са обхванали всичките ползватели на пазара. Радиостанциите също са в този списък. Процентът за получаване от съответната медия в дружеството е въпрос на договаряне между двете страни. Разликата между частните радиостанции и общественото радио е, че процентът при частните радиостанции е въз основа на тяхната печалба от реклама, а при общественото радио освен процент от приходи от реклама съществува и такъв от държавната субсидия. Прякото участие на съответното юридическо лице, което ще изплаща авторски права е необходимо, когато се уточняват параметрите на процентите, уточни Георги Дамянов. В подготовката за интервюто по Радио София, г-н Дамянов е прегледал последните отчети на едно от сдруженията, откъдето е и справката, че през 2015 година от всички частни радиостанции са получени около 630 хиляди лева, а само БНР е платило около 500 хиляди лева. Министерството на културата смята, че трябва да има допълнително договаряне /извън това с АБРО/ между БНР и "Музикаутор", за да се уточни процентът за авторски права и как ще се удържа той. Министерството ще изчака удължения срок от две седмици, който даде на двете страни за договаряне, и ще вземе решение относно предложението за новата тарифа, която е в основата на спора между БНР и "Музикаутор".

Защо колективното управление на авторски права е естествен монопол?

В средата на публичното изпълнение на произведения е приет принципът на естествения монопол. Дружествата, които се занимават с определен вид права са единици, защото е лесно за ползвателите. Българският Закон за авторското право и сродните му права позволява създаване и на второ дружество, но когато то има сключен договор с първото и най-голямо, за да може пред ползвателите да се явява само едно, което урежда правата и се разплаща. Мнението е на Георги Дамянов - директор на Дирекция" Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата.

Чуйте и вижте още по темата:

print Отпечатай
Свързани новини
Доц. Владя Борисова

Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор. Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен..

публикувано на 11.01.17 в 17:15
Още от категорията

Дни на тракийската култура започват в Пловдив

Дни на тракийската култура под надслов „Музика и слово“ се провеждат от днес до 5-ти юли в Пловдив.  Събитията за пети път организира к ултурен център-музей „Тракарт“.  Съпътстваща част от дните е  отбелязване на 45 годишнина от..

публикувано на 29.06.17 в 06:59

БНР е домакин на концерт "Тишинавтика"

На 30 юни, петък, в 19.30 часа БНР ще се състои концертът "Тишинавтика". В предаването "Нещо повече" един от участниците Марина Великова , разказа какво представлява събитието:  Всъщност това е концерт с театрална част, която допринася за още..

публикувано на 28.06.17 в 19:37

Автори на хайку от САЩ, Германия и България ще се вдъхновяват от софийски пейзажи

Вторият "Международен хайку форум София" ще се състои от 30 юни до 2 юли, съобщават от Столичната библиотека. Тази година събитието отново събира някои от най-изявените чуждестранни и български хайку поети и теоретици на жанра - Дейвид Ланю от САЩ,..

публикувано на 28.06.17 в 17:54

"Опера в парка" започва на 30 юни

На 30 юни започва традиционният летен фестивал "Опера в парка", който се провежда за осми път под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Фестивалът ще продължи до 16 юли. "Петрушка" и "Жар птица" са първите спектакли. За балетната програма..

публикувано на 28.06.17 в 16:15

Мюзикълът "Тримата мускетари" е акцент на тазгодишното издание на "Опера в летния театър - Варна"

Мюзикълът "Тримата мускетари" на Максим Дунаевски е сред акцентите на осмото издание на "Опера в летния театър - Варна". Премиерата е утре от 21 часа. Режисьор е Николай Априлов , който разказа:   Незаслужено дълги години "Тримата мускетари"..

публикувано на 28.06.17 в 16:09
„Изгрев от Попова капа”, Добрин Минков

Само с фотоапарат можеш да преминеш „през девет планини в десета“

Лято е! Слънцето грее обилно, а белите облаци или дъгата, появила се след краткотрайния дъжд, създават ведро настроение и желание този миг да се запечата с фотоапарат. В заснемането на планински пейзаж може да си проличи отчетливо талантът на..

публикувано на 28.06.17 в 15:59

Пътешествие из мистични кътчета в България предлага книгата "Времето гледа с 10 очи"

Пътешествие из непознати мистични кътчета в цяла България предлага книгата "Времето гледа с 10 очи" на  журналиста Николай Нинов . Тя е продължение на предишния му сборник с фотописи "Повторени сънища". Книгата разказва и за непознати скални обекти,..

публикувано на 28.06.17 в 15:49