Театралните постановки с най-дълъг живот– факти, които няма да откриете другаде

БГНЕС

В навечерието на Новата година се обърнах към драматурзите на софийските театри с въпроса кои представления на тяхна сцена имат най-дълъг живот. В първото за Новата година предаване ви представихме "дълголетниците" на 5 театъра: „Българска армия" - с пиесата-рекордьор: "Секс, наркотици и рокендрол" на Ерик Богосян;
Сатиричния театър с "Вечеря за тъпаци" от Франсис Вебер.
Театър София, с "Ревизор" на Гогол – за възрастни и
детския спектакъл "Питър Пан";
Театър Кредо (който от години играе на сцената на театър 199) с „Шинел” и "Каквото направи дядо..."
Театър 199 "Валентин Стойчев" с пиесата "Вечерен акт" - от Чехов.

Днес се насочваме към още театрали – драматурзите на още няколко театъра в столицата. Ще започна с призьорите-дълголетници в Общински театър "Възраждане", както посочи Аве Иванова, драматург на театъра:
Двете най-стари представления, които още се играят на сцената на театър "Възраждане" са, съответно, за възрастни и за деца:

1. “КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ” е представлението, което 22 години не слиза от афиша на театър „Възраждане” и е разсмивало и замисляло своите публики точно 230 пъти. Режисьор на класическата пиеса на Добри Войников е Владлен Александров.
Премиерата е била през май 1995 г., a в него през годините са играли: Димитър Манчев, Елизабет Карагеоргиева, Биляна Петринска, Анриета Далова, Даниел Цочев и Георги Ангелов.
От първия му състав е останала звездната тройка – Христо Гърбов, Роберт Янакиев и Ивет Радулова. В останалите роли се превъплъщават Донка Аврамова-Бочева, Мариана Жикич, Свежен Младенов, Филипа Балдева, Георги Златарев и Боян Младенов.

2. И спектакълът-призьор, който няколко поколения малчугани гледат вече 21 години! - КОТАРАКЪТ С ЧИЗМИ - Хиляди софийски деца, някои от които вече родители, са израснали с великолепните представления по класически приказки, оживели на сцената на театър „Възраждане”. През 1995 г. е премиерата - едно дълголетно вълшебство по приказката на Шарл Перо – “КОТАРАКЪТ С ЧИЗМИ”. Постановката е на проф. Елена Баева, а музиката е на големия театрален композитор Димитър Вълчев. През януари тази година то ще радва своите малки зрители за 290-и път.

Стефан Иванов, поет и драматург, знаково име в екипа на Театрална работилница Сфумато, сподели с голяма любов кои са дълголетниците в Сфумато!
Догодина ще се навърши десетилетие от премиерите на двете настоящи най-дълголетни представления на "Сфумато" – "Мъртвешки танц" и "Жюли, Жан и Кристин", сподели той. – И двете по пиесите на Стриндберг, и двете с режисьор Маргарита Младенова. И двете получили награди "Икар" и "Аскеер", както и награди от фестивали в чужбина. И двете играни в страната и извън нея – от Париж до Корея. Дълголетието им се дължи на драматургията на Стриндберг и на цялостната й интерпретация от режисьорката. На сценографията на покойната Даниела Олег Ляхова, на музиката на Асен Аврамов и на мощните, интензивни, неподражаеми актьори, които участват в тази обща експедиция към сърцевината на Стриндберг, която пареща, жестока и студена, тупти и до днес - това са Светлана Янчева, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Владимир Пенев, Цветан Алексиев и Христо Петков. Трябва да видите представленията, за да разберете защо са все още живи, каза в заключение Стефан, когато го помолих да покани слушателите ни на театър.

Михаил Байков, драматург на Младежки театър "Николай Бинев", сподели: Спектакълът, който има най-дълъг живот в репертоара на Младежки театър „Николай Бинев“ е „Страхотни момчета“ по филма „Време за мъже“. Режисьор е Владимир Люцканов, музика и стихове – Дейвид Язбек, либрето – Терънс Макноли. С участието на: Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Николай Урумов, Станка Калчева, Койна Русева, Гергана Христова, Искра Донова, Светослав Добрев, Мариана Миланова, Ангелина Славова, Вихър Стойчев, Зориница Маринкова, Мая Бабурска, Николай Луканов, Стефан Мавродиев, Явор Спасов, Пепа Николова, Стефан Германов, Калоян Станчев, Живка Гачнева, Николай Иванов, Цветана Цветкова, Цветан Даскалов. Може да се каже почти целият състав на театъра.
Премиерата на спектакъла е през октомври 2008 (8 години!). Тази година тече неговият 9-и сезон, което го прави най-играната пиеса в Младежки театър с над 150 представления. "Дългият живот на представлението отдавам на няколко неща. На първо място интересния сюжет – сценарият, който разказва за шестима безработни от доскоро процъфтявал металургичен център. Всеки от довчерашните работници, които са се радвали на своя типичен среден стандарт, на съботните мачове и на сладките си женички, се сблъсква с непреодолими трудности – материални, битови, психологически. Задълбочаващите се несгоди на безпаричието и лични драми ги тласкат към безумната идея да направят мъжка трупа за стриптийз. Разчитат само на едно: за разлика от истинските стриптизьори, те достигнат до края освобождавайки се от комплексите, от илюзиите, от страховете и от дрехите си. Това е сюжет, който нашата аудитория намира за интересен и всеки път спектакъла се превръща в шоу. Втората причина е в това, че „Страхотни момчета“ е мюзикъл. Българският театрален репертоар няма традициите в направата на мюзикъли и в това отношение Младежки театър е пионер сред драматичните театри. Като такъв, с този спектакъл той намира една публика, която има интерес към театъра и музиката, и добре направената комедия. Мисля, че в това отношение „Страхотни момчета“ е имено такава успешна амалгама. Третата причина е безупречното разпределение. В спектакъла взимат участие братята Деян и Дарин Ангелови, които са изключителни професионалисти, Николай Урумов и Стефан Мавродиев, които са еталони в актьорската професия, а играта на Станка Калчева ѝ носи „Икар“ и „Аскеер“ за поддържаща женска роля през 2009-а год. Това са трите основни прични, на които отдавам дългия живот на спектакъла.

Роза Радичкова, драматург в Народния театър "Иван Вазов" сподели историята на дълголетниците на нашата най-голяма сцена. "Пигмалион” от Бърнард Шоу, в превод на Жечка Георгиева, с премиера на 7 март 1998 г. (19-та година се играе!) Постановката е на незабравимия (и оставил дълбока следа!) режисьор Леон Даниел; сценография и костюми – Елена Иванова; музика – Кирил Дончев; фотограф - Ценко Стефанов; художник на плаката - Стефан Десподов. С участието на: Рени Врангова, Валентин Ганев, Мариус Донкин, Жоржета Чакърова, Йорданка Кузманова, Стефан Данаилов, Биляна Петринска, Добринка Станкова, Христо Чешмеджиев, Стоян Пепеланов
Един спектакъл, изпълнен с чар и комизъм! Професор Хигинс се обзалага със свой приятел, че ще успее да превърне обикновената улична цветарка Илайза Дулитъл в аристократична дама с изящна реч, обноски, стил. Всичко върви по план, докато не се появяват чувствата...
РЕЖИСЬОРЪТ Леон Даниел за пиесата: "Някои драматични писатели, сред които е и Бърнард Шоу, смятат театъра за полезна забава. Дано тя се окаже достатъчно полезна за нашето огрубяло време и достатъчно забавна за усложнената гама от вкусове."
Исторически костюми и среда, бляскав сценичен характер, динамично
действие... (в. „Култура“) Структурата на спектакъла на Леон Даниел е майсторски изградена, разпределението на ролите – брилянтно, а ефектът върху публиката – чудесен. (в. „Труд“) Е, това са няколко от причините за дълголетието на този спектакъл.
АСКЕEР ’98 ЗА НАЙ-ДОБРА МЪЖКА РОЛЯ на Валентин Ганев за ролята на проф. Хигинс, Награда ИВАН ДИМОВ ’99 ЗА НАЙ-ДОБРА МЛАДА АКТРИСА на Рени Врангова за ролята на Илайза Дулитъл
И "Контрабасът" от Патрик Зюскинд в превод от немски на Ирина Илиева, с премиера на 10 януари 2001г., т.е. скоро стават 16 години! Сценична версия и постановка на проф. Пламен Марков, сценография и костюми на Невена Белева, а в ролята на Контрабасиста е Валентин Ганев. Един моноспектакъл, който сред дълголетниците има май най-много награди: Награда на САБ „Икар“ за мъжка роля за 2001, Награда на „Икар“ за режисура за 2001, „Аскеер’2001“ за мъжка роля, Награда на Театралните празници в Благоевград за сценография, 2001, Награда за режисура – Национален фестивал на малките театрални форми, Враца, 2001, Награда за мъжка роля – Национален фестивал на малките театрални форми, Враца, 2001, Награда за сценография – Национален фестивал на малките театрални форми, Враца, 2001
ФЕСТИВАЛИ: „И сам воинът е воин“, София, 2001, „Варненско лято“, 2001, Театрални празници, Благоевград, 2001, Национален фестивал на малките театрални форми, Враца, 2001, „Перперикон“, Кърджали, 2001, „Аполония“, Созопол, 2001, „На брега“, Бургас, 2001, „Сцена на кръстопът“, Пловдив, 2001, Фестивал за камерен театър „Ристо Шишков“, Струмица, Македония, 2002, „Есенни театрални срещи“, Пазарджик, 2002 , VІ международен фестивал в театър „Славия“ , Белград, Сърбия, 2007 , „Световен форум на изкуствата“ Варна, 2010, Фестивал „Четящият човек“, Бургас, 2012
ГАСТРОЛИ У нас: Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен, Плевен, Русе, Стара Загора, Сливен, Пловдив и Пазарджик В чужбина: Лондон, Бостън, Ню Йорк и Москва
Текстът е много поставян по европейските сцени, но изпълнението на Валентин Ганев ни оставя със сладко измамното усещане, че тези думи са чакали именно него. Една от най-добрите роли на Валентин Ганев през последните години.
И говорейки за Валентин Ганев, не мога да пропусна летящия старт, с който той започва Новата година: освен като прекрасен актьор в гореспоменатите, а и в много други представления на Народния театър, Вальо Ганев продължава да работи и като режисьор. Днес започнаха репетициите на маса на "Съдебна грешка", една чудесна пиеса на Джон Мортимър, в мой превод, на която Вальо е режисьор. Екипът включва любимото на вече две поколения зрители комедийно дуо Тео Елмазов и Пламен Пеев, актьори от Народния театър. Сцената, на която ще станем свидетели на съдебната грешка, обаче, е тази на Театър 199 "Валентин Стойчев"! На добър час, приятели!
А говорейки за Театър 199, не можем да пропуснем и една невероятно красива пиеса, чиято премиера се състоя вчера. Става дума за пиесата за малки и големи "Светулки" на драматурга Андрей Филипов и режисьорката Катя Петрова! Театроманите у нас познават вълшебствата, на които ни прави съпричастна Катя Петрова. Ще добавя и магическото присъствие на музиката на Христо Йоцов и още... но нека чуем (ви прочета) какво казват самите създатели за спектакъла - Андрей Филипов, драматург: Репетициите на „Светулки“ започнаха с хиляди експерименти. Катя Петрова натовари сценографа Петя Караджова с безброй задачи. На сцената се редуваха най-разнообразни бляскави ефекти. Христо Йоцов вдъхновяваше с музикалната си магия. Прекрасните талантливи млади актьори: Анна, Велислава, Ангел и Любомир бяха въвлечени в смайващи импровизации. Веднъж Катя ми каза, че този подход иде от нейната преподавателка в Академията – неповторимата Юлия Огнянова, която учила своите студенти, че е необходимо режисьорът да има в съзнанието си много ясна картина за спектакъла. А оттам нататък трябва да даде свобода на екипа си да допринася с хрумки всякакви от своя творчески заряд.
И така, с времето, нещата започнаха да придобиват форма. Една малка част от опитите отидоха на вятъра (но така е в театъра), останалото задържахме като хвърчила, с които да играем. В пиесата, ще видите, има полет над Земята. Но също онзи полет – на сърцето и душата. Там, където всеки може да е дълбоко щастлив, в световете на фантазията и на истинската близост. Докато заблещукаха „Светулки“-те ние, целият състав на тази постановка, до насита се отдадохме на нашето въображение и така се заобичахме! И силно се надявам, драги зрителю, по-малък, пък и по-голям, че гледайки спектакъла ти също ще станеш наш приятел.
И Катя Петрова, режисьор: Вълшебният свят на думите на Андрей Филипов предизвика и разпали въображението на творческия екип на „Светулки“. Целият процес беше една вълнуваща игра, в която искаме да въвлечем и Вас! Деца, родители, зрители, хайде с нас! Ще рисуваме заедно със светлина и ще фантазираме! Ще отидем в непознатите светове на космическото пространство! Екипаж, политаме с девет пъти скоростта на светлината!
И понеже говорим за дълголетните пиеси на софийска сцена, имам усещането, че "Светулки" дава сериозна заявка за дълголетие... Успех!

И отново се връщам към Вальо Ганев Valentin Ganev, за да припомня за предстоящата премиера с негово участие на 16-ти януари: пиесата "Валентиновден" от Иван Вирипаев с режисьор - Явор Гърдев Yavor Gardev; художник - Никола Тороманов-Фичо Nikola Toromanov; композитор - Калин Николов; и актьорите - (ОТНОВО!!!) Валентин Ганев, Светлана Янчева и Жорета НиколоваJoreta Nikolova. Създадено през март 2008 -ма г., представлението има своята нова премиера в Сити Марк Център за изкуство (бившето кино "Левски").Още от категорията

Стефан Данаилов представя „Романът на моя живот“ на 75-ия си юбилей

Актьорът Стефан Данаилов представя на  75-ата си годишнина „Романът на моя живот“, написан в съавторство с журналиста Георги Тошев. За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“  Тошев сподели, че приема като професионален комплимент доверието на професор Данаилов, участвал в над 120 филма: Удивителна кариера и още по-удивителен личен живот...

публикувано на 20.11.17 в 18:24

Сатиричният филм "Чудо" може да бъде видян на "Киномания"

На 22, 24 и 29 ноември, в рамките на "Киномания", зрителите могат да видят "Чудо" – копродукция на Литва, България и Полша. Лентата вече беше представена на фестивала в Торонто в програмата "Откритие". Единият от продуцентите Георги Чолаков сподели в "12+3": Филмът е сатира за прехода в Литва и по-скоро за това как си въобразяваме, че могат да..

публикувано на 20.11.17 в 15:33

Роня, дъщерята на разбойника

Възрастните понякога  не могат да разберат всичко сами, а за децата е уморително все да им обясняват. Изобретателни и смели, решителни и непокорни,  с усет за справедливост, актьорите от бургаския куклен театър  ще поведат своята публика към Дяволското гърло или Матисовия замък. Премиерата на "Роня" е на 21 ноември от 18.30 часа. Идват нови..

публикувано на 20.11.17 в 15:12
Плакатът и сцена от спектакъла

С премиера по Чехов откриват Есенните театрални празници в Ямбол

„Шега в едно действие“ е премиерният спектакъл на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, с който ще бъдат открити тазгодишните Есенни театрални празници. Постановката на Антон Угринов е компилация от две едноактни комедии и няколко разказа на руския класик. Разбира се, те не са сюжетно свързани – всичко е в логиката на съня, но те са тематично..

публикувано на 20.11.17 в 14:05
София Бобчева

София Бобчева: Актьорът трябва да е сериозен и отговорен, независимо на коя сцена е

Гост в предаването „Кой кой е“ тази седмица бе актрисата София Бобчева . Избрала трудния път на актьора, София вече има редица роли в киното и театъра. При нея успехът идва с упористост, труд и постоянство. След като завършва Националната театрална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 2008 в класа на проф. Стефан Данаилов е..

публикувано на 20.11.17 в 13:57

Морският капитан Радко Пенев с втора книга

Морският капитан, командир на кораб, Радко Пенев представя втората си книга, озаглавена "Грехът на Лилит". В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той разказа: Действието в книгата започва в Кеймбридж, в мъгливата Англия, откъдето тръгва всичко. Отново Боряна Казакова е поставена на изпитание. Неизвестен човек ѝ дава един..

публикувано на 20.11.17 в 13:53

Началникът на следователите в Плевен пише хумористични разкази

Цвятко Камбуров е познато име в съдебната система. Той е дългогодишен следовател, а сега директор на Окръжната следствена служба в Плевен. Има чувство за хумор, пише интересни истории, разкази. Негови произведения са публикувани в новия алманах "Нова българска литература“. Фейлетоните му печелят и хумористичен конкурс, наречен "Вятърничави..

публикувано на 20.11.17 в 13:33