Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перкусионистката Василена Серафимова ще солира на Радиооркестъра в премиерно изпълнение

Василена Серафимова
Снимка: БНР

Ако следите по-отблизо изявите на българските музиканти по нашите и чуждите сцени, сигурно знаете, че имаме прекрасни солисти в областта на ударните инструменти и едно от най-успешните имена през последните години е Василена Серафимова. Плевенчанката, която от години живее в Париж и е възпитаничка на Националната консерватория там, е сред високо ценените изпълнители на маримба, член на Paris Percussion Group. Носителка е на много престижни награди, включително от конкурсите в Мюнхен и Щутгарт, а също и на приза "Млад музикант на годината" за 2008-а, когато допитването на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" беше насочено специално към младите български надежди в класическите жанрове.


Василена Серафимова, която често изнася концерти по света като солистка и в различни камерни ансамбли, дава майсторски класове и организира фестивал на маримбата и ударните инструменти в родния си град Плевен, има вече един самостоятелен албум и компактдиск, издаден от Deutsche Grammophon, в който тя свири с пианиста Тома Енко и заедно двамата представят свои творби и аранжименти на някои пиеси от класическия и романтичния репертоар.

През 2009 година една от наградите на Василена Серафимова като Млад музикант на годината беше запис със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Григор Паликаров на Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров във версия за маримба и оркестър. Сега изпълнителката е поканена за първия си концерт като солистка на състава.

На 13 януари от 19.30 часа в зала "България" под палката на главния диригент Росен Гергов ще бъде представена за първи път у нас творбата на израелския композитор Авнер Дорман Frozen In Time.

Чуйте в звуковите файлове интервютата на Татяна Иванова с Василена Серафимова за предаванията "Алегро виваче" и "12+3".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени