Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение

В Женева започна конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 12.01.17 в 15:14

Решаването на най-продължителния конфликт в Европа – етническото разделение на Кипър, е на масата на преговорите на историческа международна конференция в Женева, която започна своята работа днес по обед.


Първата по рода си среща на високо равнище на международната общност за решаване на Кипърския въпрос обсъжда проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещата обединена федерална държава. Това е най-спорният момент между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция. Кипърските гърци и Гърция се обявяват за отпадане на гаранциите и извеждане на близо 40-хилядната турска армия от острова, подчертавайки, че най-силната гаранция за сигурността е членството на бъдещия федерален Кипър в Европейския съюз. Кипърските турци и Турция настояват за тяхното запазване. Тези изходни позиции бяха заявени и днес по време на първата сесия на конференцията.

Ние трябва да се възползваме от момента за обединение на Кипър. Всички кипърци заслужават съвместно европейско бъдеще, подчерта в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са "последният шанс" и е дошло време за обединение на Кипър:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.

Женевската конференция за решаване на Кипърския проблем бе открита и се председателства от генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. В следобедните часове той ще се срещне поотделно с външните министри на трите страни гаранти на независимостта на Кипър – Великобритания, Гърция и Турция, които ги представляват на форума, за да подпомогне процеса на преговори.

Според ООН в момента е най-добрата възможност за обединяване на острова след четири десетилетия на разделение.

Международната конференция продължава работата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна