Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение

В Женева започна конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 12.01.17 в 15:14

Решаването на най-продължителния конфликт в Европа – етническото разделение на Кипър, е на масата на преговорите на историческа международна конференция в Женева, която започна своята работа днес по обед.


Първата по рода си среща на високо равнище на международната общност за решаване на Кипърския въпрос обсъжда проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещата обединена федерална държава. Това е най-спорният момент между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция. Кипърските гърци и Гърция се обявяват за отпадане на гаранциите и извеждане на близо 40-хилядната турска армия от острова, подчертавайки, че най-силната гаранция за сигурността е членството на бъдещия федерален Кипър в Европейския съюз. Кипърските турци и Турция настояват за тяхното запазване. Тези изходни позиции бяха заявени и днес по време на първата сесия на конференцията.

Ние трябва да се възползваме от момента за обединение на Кипър. Всички кипърци заслужават съвместно европейско бъдеще, подчерта в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са "последният шанс" и е дошло време за обединение на Кипър:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.

Женевската конференция за решаване на Кипърския проблем бе открита и се председателства от генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. В следобедните часове той ще се срещне поотделно с външните министри на трите страни гаранти на независимостта на Кипър – Великобритания, Гърция и Турция, които ги представляват на форума, за да подпомогне процеса на преговори.

Според ООН в момента е най-добрата възможност за обединяване на острова след четири десетилетия на разделение.

Международната конференция продължава работата си.

Още от категорията

Светослав Малинов: Негативите от Брекзит се стоварват най-вече върху гражданите

Сред най-обсъжданите международни теми от последните месеци е излизането на Великобритания от ЕС. Преговорите вървят на много нива, някак бавно и дори мъчително. За повече яснота и за една интересна идея, свързана с Брекзит и програмата Еразъм , Лили Големинова разговаря с един от българските евродепутати, който иначе е доцент по история на..

публикувано на 20.10.17 в 15:49
Тереза Мей и Доналд Туск

ЕС започва подготовка за втората фаза от преговорите за Брекзит

Лидерите на 27-те страни членки, които ще останат в Европейския съюз след напускането на Великобритания, взеха решение на срещата на върха в Брюксел да започнат подготовка за втората фаза от преговорите за Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: Днес Съветът се съгласи да започне вътрешни подготвителни дискусии..

публикувано на 20.10.17 в 15:35
Бисер Петков

Бисер Петков: Тепърва ще се обсъждат предложенията за промени в размера на болничните

Социалният министър Бисер Петков заяви в кулоарите на парламента, че тепърва Надзорният съвет на Националния осигурителен институт и тристранният съвет ще обсъждат предложенията за промени в размера на болничните в бюджета за 2018 година: Това е една мярка, която е насочена към ограничаване неправомерното ползване на болнични. Поне така е..

публикувано на 20.10.17 в 15:23

Родителите с доход между 400 и 500 лева също ще получават детски добавки

Хората с доход между 400 и 500 лева също ще получават детски добавки. Те обаче няма да бъдат в пълен размер, а ще са 80 процента от него, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков . Той уточни какво се предвижда през 2018 г: Увеличаване на техния размер за семействата, при които дохода на лице от семейството е до 400..

публикувано на 20.10.17 в 15:16

Проф. Вихрен Бузов: Без споразумението с Турция съоръжението по границата едва ли ще бъде функционално

Проф. Вихрен Бузов – специалист по национална сигурност, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" коментира в предаването "Хоризонт за вас" изграждането на съоръжение по българско-турската граница, тема, която предизвика спорове в парламента: Това съоръжение е по-скоро за наше успокоение. Без споразумението с Турция то..

публикувано на 20.10.17 в 14:57

Кармен Калво: Испанското правителство ще проведе регионални избори в Каталуния през януари

Испанското правителство ще проведе регионални избори в Каталуния през януари. Това съобщи Кармен Калво от Социалистическата работническа партия пред Испанската национална телевизия, цитирана от Ройтерс. В събота под ръководството на премиера Мариано Рахой ще се проведе извънредно правителствено заседание. Ще бъде задействан процесът по замразяване на..

публикувано на 20.10.17 в 14:49
Бойко Борисов

Борисов: Ще участваме най-малко с 500 000 евро за попълване на доверителния фонд за Африка

България ще участва най-малко с 500 хиляди евро за попълване на доверителния фонд за Африка, отговори на въпрос на "Хоризонт" премиерът Бойко Борисов . Министър-председателят участва в заседанието на правителствените и държавни ръководители на ЕС в Брюксел. В четвъртък лидерите на Европейския съюз решиха фондът, който бе създаден за борба с..

публикувано на 20.10.17 в 14:16