Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енрике Пеня Нието: Мексико няма да плаща за никаква стена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексико ще бъде широко скроена в отношенията си със САЩ по време на преговори, но няма да плаща за никаква стена. Това заяви президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, цитиран от Евронюз, като добави, че иска сделка, която да е в полза и на двете страни:

Очевидно е, че имаме различия със следващото правителство на Съединените щати, като въпроса със стената, за която, разбира се, Мексико няма да плати, и допълни:

Съединените щати трябва да поемат ангажимента да споделят отговорността за спиране на трафика на нелегални оръжия от САЩ към Мексико, както и да се спрат незаконните средства, които криминалните организации в нашата страна получават.

Решението на новоизбрания президент Доналд Тръмп да построи стена на границата между двете държави, за да се спрат нелегалните имигранти, и заплахата му, че Мексико трябва да плати за нея, разтревожи мнозина:

Като страна не може да плащаш за нещо, което не строиш ти и не е в твоя полза.

И сега компании решават да не инвестират заради заплахите на Доналд Тръмп. Това се отразява на финансите на всички мексиканци, коментираха жители на Мексико сити.

Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари. Миналата седмица Мексико назначи бившия финансов министър Луис Видегарай за нов министър на външните работи. Така той получи решаваща роля в дебатите с новото правителство на САЩ. Все още не е насрочена дата за официални разговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна