Енрике Пеня Нието: Мексико няма да плаща за никаква стена

ЕПА/БГНЕС

Мексико ще бъде широко скроена в отношенията си със САЩ по време на преговори, но няма да плаща за никаква стена. Това заяви президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, цитиран от Евронюз, като добави, че иска сделка, която да е в полза и на двете страни:

Очевидно е, че имаме различия със следващото правителство на Съединените щати, като въпроса със стената, за която, разбира се, Мексико няма да плати, и допълни:

Съединените щати трябва да поемат ангажимента да споделят отговорността за спиране на трафика на нелегални оръжия от САЩ към Мексико, както и да се спрат незаконните средства, които криминалните организации в нашата страна получават.

Решението на новоизбрания президент Доналд Тръмп да построи стена на границата между двете държави, за да се спрат нелегалните имигранти, и заплахата му, че Мексико трябва да плати за нея, разтревожи мнозина:

Като страна не може да плащаш за нещо, което не строиш ти и не е в твоя полза.

И сега компании решават да не инвестират заради заплахите на Доналд Тръмп. Това се отразява на финансите на всички мексиканци, коментираха жители на Мексико сити.

Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари. Миналата седмица Мексико назначи бившия финансов министър Луис Видегарай за нов министър на външните работи. Така той получи решаваща роля в дебатите с новото правителство на САЩ. Все още не е насрочена дата за официални разговори.

print Отпечатай
Още от категорията

Полското правителство: Няма да приемем изнудване от ЕС

Управляващата консервативна партия в Полша разкритикува заплахите на Европейския съюз за замразяване на гласа на страната в Европейския съвет заради съдебната реформа. Няма да приемем заплахи за изнудване от страна на представители на Европейския съюз, особено изнудване, което не е базирано на факти. Всички закони, подготвени от полския парламент,..

публикувано на 26.07.17 в 15:25

ЕК отново призова България незабавно да започне да попълва квотите си с бежанци

Европейската комисия отново призова България незабавно да започне да попълва задължителните си квоти за прием на бежанци. Според последния доклад за изпълнението на схемата България ефективно е приела 50 души от Гърция при задължителна квота от 831 места. Нулево остава изпълнението на квотата от Италия. Оттам у нас трябва да дойдат поне 470 бежанци,..

публикувано на 26.07.17 в 15:13
Франс Тимерманс

ЕК ще отнеме полското право на глас в ЕС, ако Варшава приеме спорната съдебна реформа

Европейската комисия даде 1 месец на властите в Полша да прекратят мерките срещу независимостта на правосъдието, преди да поиска отнемане на полското право на глас в Евросъюза. Комисията все още смята, че има системна заплаха за върховенството на закона, защото два от четирите закона на партията "Право и справедливост" бяха одобрени...

публикувано на 26.07.17 в 14:02
Тома Белев

Комисията по екология в НС одобри "бърза писта" за строителство на обекти от национално значение

Комисията по екология одобри на второ четене промяната, която дава т.нар. "бърза писта" за строителство на обекти от национално значение. Промяната на Закона за околната среда предвижда решението по обжалване на ОВОС да е окончателно на първата инстанция. Комисията не се съгласи да включи и общинските обекти, за които първоинстанционното решение да е..

публикувано на 26.07.17 в 13:54

Македонското правителство реши Заев да подпише договора за добросъседство с България

Македонското правителство прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България. Това съобщи македонската правителствена пресслужба, цитирана от агенция МИА.  Очаква се по-къно следобед премиерът на Македония да представи текста на договора. Правителството взе..

публикувано на 26.07.17 в 13:46

Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар, ако опита да смени режима в Пхенян

Северна Корея се закани да нанесе ядрен удар "в сърцето на САЩ", ако Вашингтон се опита да смени режима. Информацията съобщи държавната агенция "Йонхап", като цитира говорителя външното министерство на комунистическата страна. Смята се, че тази заплаха е реакция на изказване на шефа на ЦРУ Майк Помпейо от миналата седмица, допълва БТА. Той е заявил,..

публикувано на 26.07.17 в 13:45
Ерик Рубин

Ерик Рубин: България да помогне за приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС

САЩ смятат, че България трябва да помогне за приемането на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС). Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Дипломатът потвърди американската подкрепа за договора за добросъседство, който България и Македония планират да подпишат...

публикувано на 26.07.17 в 12:59