Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бавно се нормализира обстановката в страната

| обновено на 12.01.17 в 13:08
Снимка: Радио Шумен

Жълт код е обявен за днес в 19 области на страната. В Източна и Североизточна България той е за снеговалежи, съчетани със силен вятър. В Северозападната част от страната предупреждението е за ниски температури.

Увеличават се пътните отсечки, които са отворени за движение при зимни условия в област Добрич. Влаковете от Добрич за Варна и Кардам не се движат и днес.
Републиканският път Дуранкулак - Варна, както и пътят Оброчище - Рогачево - Варна  вече са отворени за движение без ограничения, информират от Областната администрация. Усилено се работи в участъка Генерал Тошево-Красен-Росица. За пореден ден в разчистването на пътищата в област Добрич помагат роторните снегорини от военните формирования в Шабла и Балчик. От Областния съвет за сигурност съобщават, че все още не е проходим пътят Добрич-Албена. В община Генерал Тошево бедственото положение остава в сила и днес.

Техниката работи за разширяването на пътищата в шуменската община Венец, където беше отменено бедственото положение. В Шуменска област все още непроходима е отсечката Царев брод - Златна нива заради навявания. Ограничение за автомобили до 3,5 тона има по пътя Шумен - Силистра. До няколко часа се очаква да бъде отворен пътят до село Живково, което се оказа най-критичното място в община Хитрино. По думите на Ридван Муса от Гражданска защита - Хитрино, снощи фадромите са успели да пробият преспите до половината от пътя към селото, като днес разчистването ще продължи. Хляб в селото има, тъй като там работи фурна, но лекарствата на някои хора са свършили или са на привършване.

Отмениха частичното бедствено положение в Смолян. Пътищата са почистени и проходими при зимни условия. Навсякъде има ток и вода, а децата вече са на училище.

Ришкият проход е отворен за всички автомобили. Възстановено е движението за всички МПС по пътя Гълъбово – Симеоновград – Харманли. Товарните камиони над 12 тона да се движат задължително с вериги по пътя Провадия – Айтос, съветват от АПИ.

Нормализира се пътната обстановка в Сливенска област след обилните снеговалежи. Отпада ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона в отсечката Гурково - пътен възел "Петолъчката". Отворен за движение вече е и пътят "Петолъчката“ - Бургас. Остават ограниченията за преминаване на автомобили до 10 тона през проходите Твърдишки, Котленски и Вратник и пътя Градец-Ичера-Сливен. Затворен е пътят Конаре-Твърдица и Твърдица-Елена. Всички останали пътища в областта са проходими при зимни условия. Нормализират се и пътни условия в областния център. В Сливен основните улици са почистени, почистват се и пешеходните зони.

Възстановено е движението по пътя Русе – Мартен. През нощта беше ограничено движението по едното платно поради аварирал ТИР, поясняват от Пътната агенция. 

Възстановено е движението за всички видове превозни средства от "Петолъчката" до ГКПП "Лесово". Разрешено е и движението на всички МПС по АМ "Тракия" в участъка от пътен възел Зимница до пътен възел Карнобат. Въведено е обаче ограничение на скоростта до 60 км/ч.

В Бургаска област все още е затворена за движение отсечката Карнобат-Бургас от автомагистрала "Тракия". Всички останали пътища на територията на областта са проходими при зимни условия.

Във всички общини във Варненска област пътищата са проходими при зимни условия.Отворени са Варна – Добрич и Варна – Бургас. Панорамният път над Аксаково остава затворен, почиства се със снегорини. Пристанището е затворено за ненатоварени кораби, силата на вятъра достига до 11 метра в секунда. Летището работи нормално.

Бедствено положение е обявено в село Булаир, община Долни чифлик - това съобщи кметът на общината Красимира Анастасова. Причината е, че снегът възпрепятства отварянето на пътя към селото. Анастасова допълни,че селото има ток ,а срокът на бедственото положение е до отварянето на пътя.  

Обстановката в област Силистра се нормализира. Проходими при зимни условия са второкласните и третокласните пътища. Днес пътуват автобусите за Варна и Русе, но все още няма обществен транспорт за Дулово, Шумен и Главиница. Екипите на социалния патронаж в община Силистра успяват да разнесат храна на самотно живеещите възрастни хора в селата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени