Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес

Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет, заяви президентът

| обновено на 12.01.17 в 11:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред Нова телевизия по повод писмото, което 17 европейски политици изпратиха до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп със съвет да няма добри отношения с Русия и президента Владимир Путин. Държавният глава заяви, че обича Русия, но не одобрява политиката на руския президент Путин:

Обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, чета Толстой, слушам Чайковски, възхищавам се на техния гений, но аз наистина не одобрявам политиката на руския президент. Гордея се, че съм първият български президент, който системно, принципно и категорично се противопоставя на водената от руския президент политика, просто защото тази политика е политика на нарушаване на международното право с тежки последствия за всички в Европа, включително и за България.

Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България, допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив.

Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство са Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България.

Плевнелиев изрази очакванията си от новоизбрания президент Румен Радев:

Ген. Румен Радев спечели убедително изборите през ноември и аз искрено му пожелавам успех. Пожелавам му и да не допуска стратегически грешки, каквито и аз не допуснах. Той ще трябва да разчисти съмненията... Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така... Категоричен съм – не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта заслугата си за постигнатите до този момент реформи в съдебната система, като отрече да има разминавания с работата на правителството в тази област:

С второто служебно правителство посочих и един смел, млад българин, който имаше голямото желание наистина да направи радикална реформа в съдебната система, да не забравяме, че Христо Иванов беше и вицепремиер. Във второто служебно правителство бе направена крачка напред, сериозна заслуга за това има и г-жа Екатерина Захариева, която придвижи нещата напред. Може би съм бил и по-краен. Ето, виждате отношенията с Русия… Министър-председателят е прагматичен, той вижда кое е възможно… Аз наистина се гордея със своите добри отношения с министър-председателя Бойко Борисов.

Президентът коментира и отношенията си с вицепрезидента Маргарита Попова:

Проблем има, това е повече от ясно. В продължение на годините диалогът между нас беше труден. В последната година не сме се виждали, различни сме. Но по никакъв начин не допуснахме да бъде нанесена щета на президентската институция. Ние сме различни, но до края ще служим на народа си, каза Плевнелиев.

Според него отношенията между двамата са се развалили, когато Попова е приела протестиращите пред президентството по времето на големите протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Имаше срещу мен спретнати протести, в които едно 100 човека с партийно оцветени личности включително Бисер Петното, включително Бареков, който между другото 2 години по-късно дойде и ми се извини – той поиска прошка от мен – стояха пред президентската институция и протестираха. Тези хора, които ми поискаха оставката и ден след ден стояха отвън на протест и искаха моята оставка, Маргарита Попова ги прие в своя кабинет. Тя получи цветя от тях, припомни Плевнелиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени