Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическата фотоизложба "Моите предци на война" ни връща 100 години назад

Войници от 4-ти пехотен македонски полк обстрелват неприятелски аероплан, Южен фронт, 1916 г.
Снимка: Венета Павлова

Националният военноисторически музей започва 2017 година с откриването днес на пътуваща фотоизложба, озаглавена "Моите предци на война". Тя е част от едноименния проект на музея по повод отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и участието на ученици от няколко столични училища: 97 СУ "Братя Миладинови", Националният учебен комплекс по култура и Националната гимназия по приложни изкуства "Св. Лука".


Славея Сурчева от Националния военноисторически музей пояснява, че в рамките на срещите си с учениците,  музейните експерти са успели да ги мотивират и да им покажат как да търсят и открият какво се е случвало на техните пра-пра баби и дядовци по време на Първата световна война.
Създадената от учениците фотоизложба е представена в 12 табла, разказващи 10 истории. Коя от тях е най-любопитна? Славея Сурчева казва, че всяка сама по себе си е интересна, защото е накарала тези млади хора да видят войната, бойните действия и животът по време на война през призмата на собствената си родова история, а не като факти, които четат от учебника. Реализирането на проекта е ценно и с още нещо.
 
Славея Сурчева е убедена, че изпълненият вече проект с учениците може да продължи и в бъдеще, но с други теми.  А иначе, желаещите да разгледат настоящата фотоизложба могат да го направят от днес до 12 февруари. След тази дата тя ще бъде експонирана във филиалите на музея във Варна и Пловдив, както и в различни български училища.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени