Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на френската инфлация през декември до две и половина годишен връх

Потребителската инфлация във Франция се ускори през декември до най-високо ниво от две и половина години насам, показват окончателни данни на френската статистика Insee, потвърждаващи предварителната оценка.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през декември с 0,3% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 0,6% от 0,5% през ноември, като това е най-високата годишна инфлация в страната от май 2014 година.

Солидният ръст на енергийните цени с 4,3% спрямо декември 2015-а е в основата на засилващата се инфлация в края на изминалата година, докато цените на хранителните стоки се повишават скромно с 0,7%, а цените на услугите – с 0,9 на сто.

В същото време хармонизираният индекс на потребителските цени (индекс HICP според общите европейски стандарти) също се повиши на месечна база с 0,3%, докато на годишна база нарасна с 0,8% след повишение с 0,7% през ноември, бележейки най-солиден растеж от май 2014 година.

Седмица по-рано Евростат представи предварителни данни за декемврийската инфлация в цялата еврозона, като индексът на потребителските цени (CPI) нарасна на годишна база с 1,1% след повишение с едва 0,6% само месец по-рано. Това е най-солидното нарастване на потребителската инфлация от септември 2013 година насам, когато тя също нарасна с 1,1 на сто.

Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от повече от три години насам, инфлацията в региона продължава да задържа далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!