Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на високите съдебни такси за юрисконсултите на топлофикациите

Всички потребителски спорове ще бъдат премахнати от обхвата на Арбитражния съд

| обновено на 12.01.17 в 12:13
Снимка: БГНЕС

Всички потребителски спорове ще бъдат премахнати от обхвата на Арбитражния съд, реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Закона за Гражданския процесуален кодекс.

Колекторските фирми и фирмите за бързи кредити вече няма да могат да съдят абонати, които не са уведомени за съдебния процес. Това реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Закона за гражданския процесуален кодекс.

С приетите текстове се слага край и на високите съдебни такси за юрисконсултите на топлофикациите. От тук нататък съдът ще преценява каква да бъде таксата предвид дължимата от абоната сума. След обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщение за това, че са съдени от Арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира омбудсманът Мая Манолова. Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента и които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими, уточни Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!