Изложба "Литература и памет" представя възстановка на кабинета на Яворов

Националният литературен музей открива уникална литературна изложба "Литература и памет“, в която можем да видим възстановка на кабинета на Яворов, мастилницата на Алеко Константинов, масата на Петко Рачов Славейков, на която е подписана Търновската конституция, ръкописи и вещи на български творци. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Соня Кирицова, завеждаща отдел "Експозиции“ при Националния литературен музей, разказа за изложбата:

Изложбата се открива днес от 18 часа в Културен център "Морско казино" в Бургас и тя е посветена на 40 години от създаването на Националния литературен музей. Преди това тя бе открита на 8 ноември в Регионален исторически музей в София и бе посетена от над 2500 души. Изключително много бихме искали да благодарим за съдействието на Министерство на културата, на Община Бургас и на Сдружение "Черноморска Странджа“. Благодарение на тях изложбата може да бъде видяна в Бургас.

Цялото интервю със Соня Кирицова можете да чуете от звуковия файл.print Отпечатай
Още от категорията

Кметът на София е "Рицар на книгата" за втори път

Асоциация „Българска книга“ /АБК/ ще връчи почетната статуетка „Рицар на книгата“ за четиринадесети път от 19 часа в централното фоайе на Музея за история на София. Наградата се присъжда за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето. Носител на званието за 2016 г. ще стане кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Председателят..

публикувано на 25.04.17 в 12:30

НИМ издава най-стария псалтирен препис, съхраняван у нас

Националният исторически музей издаде един от най-ценните си ръкописни паметници - Боянският псалтир от 13-и век. Основна заслуга за това има доц. д-р Ивона Карачорова от Института за български език при Българската академия на науките, която сподели за "Преди всички": Псалтирът е една от 50-те, според православния канон, книги на Стария завет. Той..

публикувано на 25.04.17 в 11:52

Филмът "109 часа" показва Дизела, покоряващ маршрута Ком-Емине

Тази вечер е премиерата на "109 часа"  - филмът, посветен на бягането на Кирил Николов - Дизела от Ком до Емине през 2015-а година. Продуцентът на Димитър Димитров сподели за предаването "Преди всички": Това е втори филм за бягането на Дизела, защото той имаше два опита на Ком-Емине. Първият през 2014-а беше неуспешен. Рекордът не беше завършен, а..

публикувано на 25.04.17 в 11:40
Сградата на Българската народна банка

Пътуваща изложба "Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те години" тръгва от Варна

Няколкогодишни проучвания предшестват откриването на изложбата, организирана от Васил Макаринов и Теодор Караколев. Историята на архитектурния модернизъм у нас постоянно е присъствала в изследвателски трудове и книги, но е оставала на заден план според тях. Публикации в пресата, необработени архиви, разговори с наследници на архитекти и собственици на..

публикувано на 25.04.17 в 11:15
Актрисата Яна Маринова

Глас

Моноспектакълът „Глас“ по текстове на Елена Алексиева е новото заглавие в програмата на „Нов театър“ НДК . В ролята на Виктория Глас- дубльорката на великата Мария Калас се превъплъщава актрисата Яна Маринова. Отначало можеш да помислиш, че „Глас“ е пиеса за хората на изкуството, за творците и техните страдания. Но тя е за всеки един от нас. Разкрива..

публикувано на 25.04.17 в 11:10
Ик-Джунг Канг

Ик-Джунг Канг показа техники за рисуване пред петокласници

Световноизвестният корейски художник Ик-Джунг Канг показа техники за рисуване върху дърво на петокласниците от 131-о училище „Климент Тимирязев” и от 45-о „Константин Величков". Корейският художник ще обедини техните произведения в едно общо пано, което организаторите ще дарят. Канг Ик- Джунг идва в България за първи път през 2010 година.Тогава..

публикувано на 25.04.17 в 09:54

Анастас открива изложбата "Свръхдинамичност на цветовете"

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив гост е художникът  Анастас Константинов , който открива изложба в софийската галерия ЛИК.  Публиката и ценителите ще видят картини от експозицията със заглавие „ Свръхдинамичност на цветовете “, в която ще бъдат показани и най-новите живописни платна, рисувани между 2016 и началото на 2017 г. Галерия ЛИК..

публикувано на 25.04.17 в 09:45