Хартията търпи всяка цифра

Снимка: архив
Брутният вътрешен продукт на България е около 47% от средния за Европа. За 2016 година делът на селското стопанство в него намаля с още близо 7% .

Над 3/4 от хранителните стоки у нас са внос. Никой не може да каже колко пък от нашите се правят с български суровини.
Основната задача на българският земеделец миналата година беше да докаже и усвои евросубсидии. Не продукция. Не конкурентоспособност. А защитен пред комисии и комитети книжен набор от доказателства. Не случайно тези документални плащания са близо половината от брутната добавена стойност.
В някои подотрасли субсидията, покрива разходите, че и отгоре. И затова миналата година засетите декари с тикви например, пораснаха с 12 000%. Повтарям, 12 000%. Там дават по близо 240 лв. на декар. После идват орехи, лешници, пасища, отвоювани основно след случайни горски пожари. Пасища има, а животновъдството е надолу с близо 15%. Защото се плаща на записано по бройка, а не на произведено. И за сметка на вноса на сухо мляко и заместители се сваля цената на българското. Защото внасят силните на деня. И ония, които уж властта бори по митниците. Или се бори за тях.

print Отпечатай
Още от категорията

Общинският съвет в Ловеч не прие предложените от здравния министър промени в болницата

Общинският съвет в Ловеч отхвърли предложените от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев промени в съвета на директорите на ловешката болница. Тя е в тежко финансово състояние, а мажоритарен собственик е държавата. Съветниците не приеха предложението на служебния здравен министър на извънредното общо събрание на акционерите, насрочено..

публикувано на 30.03.17 в 21:35

Пожарът край Мурсалево е потушен

Пожарът, възникнал около 15 ч. днес край село Мурсалево, е потушен, каза за БНР началникът на противопожарната служба в гр. Рила Стефан Тахтаджийски . В гасенето участваха пет екипа на пожарната и три на горските стопанства от региона. През нощта районът на пожара ще е под наблюдение от огнеборци. Горяха около 300 декара храсти и сухи треви, изгорели..

обновено на 30.03.17 в 21:31

Задълбочава се кризата с болницата в Дупница

Задълбочава се кризата с общинската болница в Дупница, която е на практика във фалит с дългове за над 1 милион и 200 хиляди лева. Заради тежката финансова криза настоящият управител д-р Владислав Миков подаде оставка. След оставката му кметът на общината инж. Методи Чимев свика спешна среща със завеждащите отделение в здравното заведение за..

публикувано на 30.03.17 в 20:58

Ученици от Германия, Полша и България създават фирми по проект на програмата "Еразъм +"

29 ученици от Германия, Полша и България участват в обучение по проекта "Бизнес уроци", финансиран по програмата "Еразъм +". Проектът е тригодишен и приключва през август. Създадени са четири ученически фирми, които имат за цел професионалното ориентиране на младежите. Нашата група се занимава с организиране на събития, тържества - лични и фирмени..

публикувано на 30.03.17 в 20:53

Засилва се интересът на чуждите туристи към опера и балет у нас

Интересът на чуждестранни туристи за посещение на опера и балет в България се засилва. Това стана ясно след срещата на служебния министър на туризма Стела Балтова с директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов . Български туроператори активно работят за привличането на туристи с цел оперен туризъм, който се съчетава с посещения на..

публикувано на 30.03.17 в 20:47

През изминалата година на милион души население се падат 95 жертви на пътя

България и Европейския съюз не се справят добре в изпълнението на стратегията за намаляване на жертвите от Пътнотранспортни произшествия с 50% до 2020-та година в сравнение с 2010-та. Това констатират от Европейския съвет за безопасност на транспорта. През 2014-та година сериозно пострадалите при ПТП в Европейския съюз са били над 135..

публикувано на 30.03.17 в 20:24

Горски пожар гори между смолянските села Соколовци и Момчиловци

Голям горски пожар бушува между смолянските села Соколовци и Момчиловци. Два екипа на пожарната, горски стражари и доброволци се борят с огнената стихия, съобщи Цветан Стоилков , началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Смолян. Пожарът е локализиран, няма опасност за..

публикувано на 30.03.17 в 19:38