Хартията търпи всяка цифра

Снимка: архив
Брутният вътрешен продукт на България е около 47% от средния за Европа. За 2016 година делът на селското стопанство в него намаля с още близо 7% .

Над 3/4 от хранителните стоки у нас са внос. Никой не може да каже колко пък от нашите се правят с български суровини.
Основната задача на българският земеделец миналата година беше да докаже и усвои евросубсидии. Не продукция. Не конкурентоспособност. А защитен пред комисии и комитети книжен набор от доказателства. Не случайно тези документални плащания са близо половината от брутната добавена стойност.
В някои подотрасли субсидията, покрива разходите, че и отгоре. И затова миналата година засетите декари с тикви например, пораснаха с 12 000%. Повтарям, 12 000%. Там дават по близо 240 лв. на декар. После идват орехи, лешници, пасища, отвоювани основно след случайни горски пожари. Пасища има, а животновъдството е надолу с близо 15%. Защото се плаща на записано по бройка, а не на произведено. И за сметка на вноса на сухо мляко и заместители се сваля цената на българското. Защото внасят силните на деня. И ония, които уж властта бори по митниците. Или се бори за тях.

Още от категорията

Деветима мигранти, преминали незаконо в Румъния, ще прекарат 8 месеца затворени в лагера в Любимец

Районният съд в Генерал Тошево е одобрил споразумения на Районната прокуратура с 9 нелегални бежанци от Сирия и Ирак, които бяха задържани в края на миналата година след незаконно преминаване в Румъния през землището на село Росица. Чуждите граждани, сред които и две жени, са осъдени на 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоби..

публикувано на 23.01.18 в 17:36

Лошото време предизвика проблеми във Франция, Италия, Австрия и Швейцария

Наводнения, придошли реки, обилни снеговалежи, риск от лавини и откъснати от света населени места имаше днес в няколко страни от Западна Европа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Във Франция тридесет департамента в страната са под оранжева тревога заради лошото време и наводненията.  Във френските Алпи има обилни валежи, съчетани с топенето на..

публикувано на 23.01.18 в 17:26
Пожарникари стоят край мястото на сблъсъка на малък самолет и хеликоптер край германския град Филипсбург, на около 100 км северозападно от Щутгарт.

Четирима загинали при сблъсък на малък самолет и хеликоптер в Германия

Четирима души загинаха във вторник при сблъсък във въздуха на малък самолет и хеликоптер в Югозападна Германия, предаде АФП. Двата въздухоплавателни съда се удариха над градчето Филипсбург, което е в близост до френската граница, съобщи говорител на полицията, който не знаел дали има други жертви и пострадали. Причината за сблъсъка в..

публикувано на 23.01.18 в 16:57
Цирковите артисти настояват „да се спре с негативните асоциации с думата „цирк“

А какво да кажат философите, кукловодите, бавачките…

Иде реч за професиите, длъжностите и институциите, чиито имена служат за негативни метафори. Поводът е отвореното писмо на цирковите артисти, в което те настояват „да се спре с тази негативна и обидна асоциация с думата „цирк“. Означава ли това, че като наричаш някого „дървен философ“, не уважаваш философите, ами „суфльор“, „“статист“, „пазач“,..

публикувано на 23.01.18 в 16:50

Край на грипната ваканция в Пазарджик

Грипната ваканция в Пазарджик е прекратена. От утре се възстановяват учебните часове във всички училища, реши областният пандемичен щаб. В същото време грипната епидемия остава в сила. Има промяна във възрастовата група на болните. През миналата седмица най-често се разболяваха деца в ученическа възраст, а от началото на седмицата, най-уязвимата група е..

публикувано на 23.01.18 в 16:45

КЗД се самосезира за насилието над деца с увреждания в Габрово

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по сигнала за насилие над деца с увреждания в Габрово. Според медийни публикации деца са били удряни и обиждани от персонала на габровския Център за настаняване от семеен тип. В Комисията за защита от дискриминация вече е изготвен доклад за случая в Габрово по повод отключени репортажи с кадри..

публикувано на 23.01.18 в 16:38

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37