Хартията търпи всяка цифра

Снимка: архив
Брутният вътрешен продукт на България е около 47% от средния за Европа. За 2016 година делът на селското стопанство в него намаля с още близо 7% .

Над 3/4 от хранителните стоки у нас са внос. Никой не може да каже колко пък от нашите се правят с български суровини.
Основната задача на българският земеделец миналата година беше да докаже и усвои евросубсидии. Не продукция. Не конкурентоспособност. А защитен пред комисии и комитети книжен набор от доказателства. Не случайно тези документални плащания са близо половината от брутната добавена стойност.
В някои подотрасли субсидията, покрива разходите, че и отгоре. И затова миналата година засетите декари с тикви например, пораснаха с 12 000%. Повтарям, 12 000%. Там дават по близо 240 лв. на декар. После идват орехи, лешници, пасища, отвоювани основно след случайни горски пожари. Пасища има, а животновъдството е надолу с близо 15%. Защото се плаща на записано по бройка, а не на произведено. И за сметка на вноса на сухо мляко и заместители се сваля цената на българското. Защото внасят силните на деня. И ония, които уж властта бори по митниците. Или се бори за тях.

Още от категорията

Екозащитници организират протест пред НС заради промените в Закона за опазване на околната среда

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” организира протестират от 18.30 часа пред Народното събрание с предупреждението "Законодателни промени водят до разграбване и унищожаване на българската природа ". Причината за протеста е, че парламентът отхвърли наложеното от президента вето и повторно одобри измененията в..

публикувано на 20.09.17 в 08:44

Осем души са били задържани при операцията на полицията в столичният квартал "Младост"

Осем души са били задържани при операцията на полицията в столичният квартал "Младост". Четирима от тях са разпитани като свидетели и са освободени, а на други  четирима ще бъдат повдигнати обвинения. Както "Хоризонт" съобщи още снощи, операцията е срещу наркоразпространението. При акцията бяха атакувани общо 11 адреса и са намерени значителни..

публикувано на 20.09.17 в 08:39

Незрящи младежи от Балканския регион обсъждат достъпността на средата и трудовата заетост на хората с увреждания

Незрящи младежи от Балканския регион обсъждат в Дряново достъпността на средата и трудовата заетост на хората с увреждания. Един от участниците в младежката среща е Негослав Събев , който в последните десет години работи като  технически сътрудник в габровският офис на съюза на слепите. Ние самите трябва да сме по активни в търсенето на работа и..

публикувано на 20.09.17 в 08:34

Онкоболна съди МЗ за бездействие

Онкоболна пациентка завежда поредно дело срещу Министерството на здравеопазването за бездействие по отношение на невъзстановени суми по лечение в чужбина.  Това каза пред "Хоризонт" адвокат Христина Николова от Център защита правата в здравеопазването.  Онкоболната Нина Методиева печели няколко съдебни дела и държавата трябва да и възстанови..

публикувано на 20.09.17 в 08:02

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Кабинетът иска да се улесни вносът на чужди работници, съобщава СЕГА . В опит да пребори демографската криза и липсата на кадри у нас кабинетът ще предложи сериозни облекчения за фирми, които искат да наемат чужденци от страни извън ЕС. Сезонните работници, които сега се наемат с работна виза за 90 дни, вече ще могат да остават в страната..

публикувано на 20.09.17 в 07:59

Преглед на печата

"Историята се промени!", пише " 24 часа " на първа страница по повод откритието на подводна археологическа експедиция. Край Варна е открит кораб на 2 500 години, пет века преди Христа, пише в обширен репортаж на вестника по темата. " Труд " цитира специалисти по международно право, които съветват:  "България не трябва да ратифицира СЕТА". Търговското..

публикувано на 20.09.17 в 07:05

Полицейска акция срещу наркотрафика в столичния квартал "Младост"

Петима души бяха арестувани в софийския квартал "Младост" при операция на столичната полиция срещу наркотрафика. По информация на "Хоризонт", при акцията са били проверени 11 адреса в квартала. Операцията е на сектора за борба с разпространението на дрога в СДВР. На място е извикана и линейка, тъй  като на един от задържаните му е прилошало. От..

обновено на 20.09.17 в 03:55