Хартията търпи всяка цифра

Снимка: архив
Брутният вътрешен продукт на България е около 47% от средния за Европа. За 2016 година делът на селското стопанство в него намаля с още близо 7% .

Над 3/4 от хранителните стоки у нас са внос. Никой не може да каже колко пък от нашите се правят с български суровини.
Основната задача на българският земеделец миналата година беше да докаже и усвои евросубсидии. Не продукция. Не конкурентоспособност. А защитен пред комисии и комитети книжен набор от доказателства. Не случайно тези документални плащания са близо половината от брутната добавена стойност.
В някои подотрасли субсидията, покрива разходите, че и отгоре. И затова миналата година засетите декари с тикви например, пораснаха с 12 000%. Повтарям, 12 000%. Там дават по близо 240 лв. на декар. После идват орехи, лешници, пасища, отвоювани основно след случайни горски пожари. Пасища има, а животновъдството е надолу с близо 15%. Защото се плаща на записано по бройка, а не на произведено. И за сметка на вноса на сухо мляко и заместители се сваля цената на българското. Защото внасят силните на деня. И ония, които уж властта бори по митниците. Или се бори за тях.

print Отпечатай
Още от категорията

16 души загинаха при автобусна катастрофа в Италия

При тежка автобусна катастрофа край италианския град Верона загинаха 16 души, a ранените са 26. Автобусът е унгарски и се е връщал към Будапеща на път от Франция. Превозвал е ученици между 14- и 18-годишна възраст, техни учители и родители. Шофьорите са били двама. Автобусът е пътувал е по магистрала А4, като инцидентът е станал на отсечката..

обновено на 21.01.17 в 12:08
Розалин Трендафилов

Прокурорите гласуват за представител на колегията във ВСС

Прокурорите от цялата страна избират свой представител във Висшия съдебен съвет на мястото на починалия бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски . За единствения кандидат Розалин Трендафилов държавните обвинители могат да гласуват с бюлетина или онлайн.  Изборът започна тази сутрин в 8 часа и ще приключи до 18 часа. Минути след това ще станат..

публикувано на 21.01.17 в 11:27

Майка и син изгоряха в жилищен блок във Велико Търново

Възрастна жена и синът й изгоряха при пожар тази нощ в жилището им във Велико Търново. Огледите на мястото на инцидента продължават, за да се установи причината за тежкия инцидент. Сигналът за пожара в 8-етажния блок на улица "Филип Симидов" е бил подаден от съседи. Малко преди полунощ те видели от счупените прозорци на семейството на първия етаж да..

публикувано на 21.01.17 в 11:18

Променят движението заради изграждането на третия метролъч

Заради изграждането на третата линия на метрото в София от утре се въвежда временна организация на движението по булевард "Владимир Вазов" в участъка между улиците "Черковна" и "Тодорини кукли". Временно се закрива комбинираната автобусна и тролейбусна спирка на булевард "Владимир Вазов". Забранява се влизането на коли в южното платно. Движението ще..

публикувано на 21.01.17 в 10:58

В Испания заловиха един от руските топхакери

В Испания задържаха компютърен програмист, смятан за един от най-важните хакери в Русия. 32-годишният Станислав Лисов е издирван от САЩ за финансова измама, възлизаща на 5 милиона евро, се посочва в изявление на Испанската гражданска гвардия. Испанските власти съобщават, че хакерът бил арестуван преди седмица на летището в Барселона. Той е обвинен..

публикувано на 21.01.17 в 10:39

Варненското село Булаир остава в бедствено положение

Село Булаир в община Долни чифлик е единственото село във Варненска област, което все още е в бедствено положение. Там са изпратени 6 специализирани снегопочистващи машини. Кметът на общината Красимира Анастасова съобщи, че заради падналите до минус 10 градуса температури е замръзнало горивото за машините и те не могат да работят. Очаква се със..

публикувано на 21.01.17 в 10:33

Блокирани турски сноубордисти бяха спасени над Банско

Четирима турски сноубордисти са били спасени тази нощ в местността „ Ечмище“ над Банско. В края на деня вчера те са излезли от границите на ски зоната, за да правят екстремни спускания. Въпреки табелите и предупрежденията за опасност от лавини, младежите  са карали в опасна зона и са се заклещили в един от улеите. Те са подали сигнал на 112...

публикувано на 21.01.17 в 10:24