Хартията търпи всяка цифра

Снимка: архив
Брутният вътрешен продукт на България е около 47% от средния за Европа. За 2016 година делът на селското стопанство в него намаля с още близо 7% .

Над 3/4 от хранителните стоки у нас са внос. Никой не може да каже колко пък от нашите се правят с български суровини.
Основната задача на българският земеделец миналата година беше да докаже и усвои евросубсидии. Не продукция. Не конкурентоспособност. А защитен пред комисии и комитети книжен набор от доказателства. Не случайно тези документални плащания са близо половината от брутната добавена стойност.
В някои подотрасли субсидията, покрива разходите, че и отгоре. И затова миналата година засетите декари с тикви например, пораснаха с 12 000%. Повтарям, 12 000%. Там дават по близо 240 лв. на декар. После идват орехи, лешници, пасища, отвоювани основно след случайни горски пожари. Пасища има, а животновъдството е надолу с близо 15%. Защото се плаща на записано по бройка, а не на произведено. И за сметка на вноса на сухо мляко и заместители се сваля цената на българското. Защото внасят силните на деня. И ония, които уж властта бори по митниците. Или се бори за тях.

Още от категорията

Пореден ден на протести за медиците от Ловеч

Пореден ден на протести за лекарите от ловешката болница - днес те блокираха за около 20 минути централна улица в града. Недоволството е заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на болницата, която е в тежко финансово състояние от месеци. От началото на годината до сега  са закрити няколко болнични отделения, а около 50 лекари и медицински сестри..

публикувано на 26.04.18 в 14:07

Лекари опровергават твърденията за починала пациентка заради невъзможност от доплащане

Пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха обяснение от мистър Кирил Ананиев за пациентка, починала в УМБАЛ „Света Екатерина“ на 22 април 2018 г. заради невъзможност, според тях, да си доплати медицинско изделие - аортна клапа, за което НЗОК заплаща по-ниска цена от 1 април 2018 г.  Пред „Хоризонт“ Пенка Георгиева от организацията..

публикувано на 26.04.18 в 14:01

Руслан Тошев: Ще направим всичко възможно да няма санкции за българските шахматисти

Ще направим всичко възможно да няма санкции за българските шахматисти. Това каза в интервю за предаването „12+3“ Руслан Тошев, председател на Българска асоциация по шахмат 1928, по повод на заплахата българските шахматисти да останат с нулев рейтинг в ранглистата на Международната шахматна федерация. Шахматна федерация България е поставила..

публикувано на 26.04.18 в 13:53

Линейка беше открадната снощи в Пловдив

Линейка беше открадната снощи в Пловдив. Специализираният автомобил е собственост на Медицинския център за спешна помощ "Евромед " и е бил паркиран пред офиса му на бул. "Христо Ботев". Директорът на медицинския център д-р Георги Георгиев установява, че линейката е открадната след 22.30 часа и веднага уведомява полицията. По думите му,..

публикувано на 26.04.18 в 13:40

Илия Вълков: Медии се използват, за да се решават бизнес интереси

Проблемите в медиите са проблеми на всички, каза в предаването „12+3“ журналистът от в. „Сега“ Илия Вълков. „За съжаление, ние направихме така, че по всякакъв начин отлъчихме хората, за които работим – нашата аудитория. Ние непрекъснато се занимаваме с наши си проблеми. В същото време се води и медийна война между различни издатели, което..

публикувано на 26.04.18 в 13:21

Един ден на катамаран сближава хората повече, отколкото година на сушата

Близо 150 морски мили измина за седмица кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова. За пътуването са помогнали един катамаран и неговият екипаж от 8 човека.   Един ден на катамарана сближава хората повече, отколкото година на сушата, категорична е тя.  Плаването ѝ започва и завършва на остров Лефкада - четвъртият по големина от групата..

публикувано на 26.04.18 в 12:39
Владимир Клисуров (вдясно) и Румен Русев на заседанието на Столичния общински съвет.

Владимир Клисуров избран за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район „Младост“

Столичният общински съвет (СОС) реши днес Владимир Клисуров да остане изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“. Той заяви, че е длъжен да се съобрази с решението на градския парламент, въпреки че не се счита за достатъчно компетентен. До намесата на СОС се стигна, тъй като кметът Десислава Иванчева, която е задържана по обвинение в..

обновено на 26.04.18 в 12:26