Хартията търпи всяка цифра

Снимка: архив
Брутният вътрешен продукт на България е около 47% от средния за Европа. За 2016 година делът на селското стопанство в него намаля с още близо 7% .

Над 3/4 от хранителните стоки у нас са внос. Никой не може да каже колко пък от нашите се правят с български суровини.
Основната задача на българският земеделец миналата година беше да докаже и усвои евросубсидии. Не продукция. Не конкурентоспособност. А защитен пред комисии и комитети книжен набор от доказателства. Не случайно тези документални плащания са близо половината от брутната добавена стойност.
В някои подотрасли субсидията, покрива разходите, че и отгоре. И затова миналата година засетите декари с тикви например, пораснаха с 12 000%. Повтарям, 12 000%. Там дават по близо 240 лв. на декар. После идват орехи, лешници, пасища, отвоювани основно след случайни горски пожари. Пасища има, а животновъдството е надолу с близо 15%. Защото се плаща на записано по бройка, а не на произведено. И за сметка на вноса на сухо мляко и заместители се сваля цената на българското. Защото внасят силните на деня. И ония, които уж властта бори по митниците. Или се бори за тях.

print Отпечатай
Още от категорията

Бившият шеф на дирекция "Поддръжка" в АПИ е обвинен за инцидента в тунел "Ечемишка"

Бившият шеф на дирекция "Поддръжка и пътна инфраструктура" в АПИ Георги Златев е обвинен за падналата метална конструкция в тунел "Ечемишка", където при инцидента на 5 февруари тази година загина жена. В момента Георги Златев е на разпит и дава обяснения във връзка с повдигнатото му обвинение за немарливо изпълнение на задължения, свързани с ремонта и..

обновено на 27.02.17 в 15:27

На 6 март ще стане ясна причината за смъртта на 11-годишното момиче, което почина след конфликт със съученик

На 6 март ще стане ясна причината за смъртта на 11-годишното момиче от 52-о основно училище "Цанко Церковски", което почина след конфликт със свой съученик. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че от ключово значение за разследващите е  съдебно-медицинската експертиза. Прокуратурата, за да направи извод за това има ли..

обновено на 27.02.17 в 15:13

Частично бедствено положение в "Полимери" - Девня заради пробойна в цистерна

Заради пробойна в една от цистерните утре на територията на бившия завод "Полимери" в Девня ще бъде обявено частично бедствено положение. Според Тодор Йотов - областен управител на Варненска област - няма пряка опасност за населението. Предстои да бъде възстановена бетоновата площадка, където са цистерните, а пробойната ще бъде запълнена с..

публикувано на 27.02.17 в 15:07

Предупреждение за фалшиви електронни съобщения от името на НАП

За нова серия от фалшиви електронни съобщения от името на Националната агенция за приходите предупредиха данъчните. Във фалшивите писма се съобщава за невярна промяна на сроковете и глобите за плащане на данъчните задължения. Изисква отваряне на прикачен файл, за да се научат подробности.

публикувано на 27.02.17 в 14:57

КНСБ очаква от президента Радев да бъде гарант в диалога с бизнеса за доходите

КНСБ очаква от президента Румен Радев да стане гарант за възстановяването на диалога между синдикатите и бизнеса по темата доходи. Това обяви след среща на "Дондуков" 2, президентът на синдиката Пламен Димитров . Общи действия срещу предстоящата промяна на евродирективата за парниковите газове поискаха от държавния глава синдикалистите...

публикувано на 27.02.17 в 14:25

Проверка показа проблеми в най-дългия тунел на Кресненското дефиле

Голяма пукнатина в дългия тунел на Кресненското дефиле откриха експерти при проверката на съоръженията по главен път Е-79 и автомагистрала „Струма“. По график  до края на деня трябва да бъдат инспектирани шест тунела. Проверката започна в обратен на предварително обявения ред - от Кресненското дефиле. Най-тревожно е състоянието на дългия 360 метра..

публикувано на 27.02.17 в 14:13
Д-р Атанас Кацаров

Началникът на детската травматология на "Пирогов" подаде оставка

Началникът на Клиниката по детската ортопедия и травматология в “Пирогов” д-р Атанас Кацаров е подал оставка, научи "Хоризонт". Още седем души от екипа му също са изразили желание да го последват. Като основен мотив за оставката си той посочи разформироването на пет места на детската ортопедия, което е опасно за пациентите: Непрекъснато съм спиран...

публикувано на 27.02.17 в 13:58