Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айолов: Само ако спре работата на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", може да има режим на тока

Снимка: Радио ВИДИН


До режим на тока може да се стигне, само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй". Водноелектрическите централи могат да компенсират евентуалното спиране на работа на блокове от ТЕЦ-овете. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

Решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата, каза Иван Айолов:

Системата – това, с което разполага като базови мощности при 7500 върхови натоварвания, тя вече е на ръба на ножа. Едно е по табели какво има инсталирани мощности, друго е това, на което може да се разчита.

ВЕЦ-овете могат да произвеждат още около 800 мегавата, а преносните възможности от Западна Европа към България са за  около 1200-1300 мегавата, но по маршрута преди нас има и други купувачи и за нас не остават количества, обясни още той.


Много сериозно са амортизирани базовите ни мощности. Като изключим рехабилитациите в "Марица-изток", които се правиха, рехабилитациите в КонтурГлобал и AES, тя е нова мощност, но всичко друго работи на честна дума.

България трябва да предприеме сериозни стъпки за рехабилитация и за изграждане на нови базови мощности, категоричен е Айолов. Той уточни, че въведените в експлоатация мощности от ВЕИ не могат да помогнат за вечерния пик в консумацията на енергия, защото тогава няма нито слънце, нито вятър:


Тоест, разчита се на базовите мощности. Възобновяемите енергийни източници не са базови мощности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна