Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия ще обсъди промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ

| обновено на 13.01.17 в 09:49
Снимка: Дневник

Правната комисия на парламента ще обсъди промените в Изборния кодекс, предложени вчера от ГЕРБ. Те предвиждат мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района на територията на страната.

Според вносителите на предложението гласовете на сънародниците ни, които дават вота си зад граница, трябва да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес в България. Самите райони ще бъдат определени с указ на президента.

Преди месец в деловодството на Народното събрание беше внесен законопроект за мажоритарни избори от екипа на Слави Трифонов и омбудсмана Мая Манолова. Той определя девет едномандатни района в чужбина.

Депутатът Хамид Хамид от ДПС заяви в предаването "Преди всички", че е необходим сериозен дебат относно вида на изборната система:

Не е сериозно три дни преди края на този парламент, да се внасят законопроекти за промяна на изборната система. Най-малката промяна, техническа, в който и да е закон, изисква поне месец. Нека хората са наясно, че тази корист, тези проекти се внасят сега с ясното съзнание да не бъдат приети, но върху тях да се упражняват популистки твърдения.

Според Димитър Делчев от Реформаторския блок промените, внесени от ГЕРБ, показват състоянието на партията след президентските избори. Той характеризира ситуацията като "панически популизъм":

От една страна той показва желанието на ГЕРБ панически да нагласят изборните правила към себе си, към това, което тях ги устройства. Всъщност ГЕРБ ясно си дават сметка и многократно са получавали указания от Европейската комисия, че изборни правила не трябва да се променят една година преди съответните избори, за да няма съмнения от целенасоченост и от опити за манипулация на вота, а те точно това правят.

Моментът не е подходящ за приемане на такова законодателство, тъй като на този парламент му остават шест работни дни, каза за „Хоризонт“ Мариана Тодорова – депутат от АБВ:

Това е крайно кратко време, за да бъде приета една такава промяна и да се състои една обстоятелствена дискусия, кой тип изборна система е най-подходящ. АБВ беше единствената парламентарно представена партия, която се регистрира да участва в разяснителната кампания за референдума. Ние подкрепихме провеждането на референдума, но с много ясни аргументи. Това, което ни се предлага от г-жа Манолова и от ГЕРБ, е депутатът да бъде избран с повече от половина действителни гласове, каза Тодорова и поясни, че се разминава с предлаганото от референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“.

В неделя ще се проведе първият партиен форум след изборите - конгресът на АБВ, на който ще търси промяна на лицата и на политиките, в синхрон с поисканото от гласоподавателите на последните президентски избори. Тодорова потвърди, че е една от номинациите за председател на АБВ. Тя уточни още, че освен петте номинации, за които съобщават електронните медии – Мариана Тодорова, Ивайло Калфин, Румен Петков, Марин Киров и Константин Проданов, има още няколко, които са на областни лидери на партията, като днес се очакват още две или три номинации.

От звуковия файл можете да чуете интервюто с Хамид Хамид, Димитър Делчев и Мариана Тодорова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна