Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският парламент одобри ключови точки от конституционната реформа

| обновено на 13.01.17 в 17:53

Турският парламент одобри ключови промени в конституцията, които ще увеличат правомощията на президента. Според критици на измененията те ще помогнат на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган да изгради авторитарен режим.

Пакетът съдържа общо 21 предложения, като за всяко се гласува поотделно. Последните одобрени промени очертават надзорната роля на парламента, позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия, в случая управляващата Партия на справедливостта и развитието, определят изпълнителните правомощия на президента като държавен глава, включително правото да управлява с укази.

Предложенията бяха приети с 348 гласа, което е над необходимия праг от 330, благодарение на опозиционната Партия на националистическото действие, чийто лидер Девлет Бахчели направи остър завой, тъй като само преди една година беше против увеличаването на правомощията на президента Ердоган.

Одобряването е положителен знак за Партията на справедливостта и развитието и Ердоган. Те приближават Турция към президентския режим, към който се стреми Ердоган, макар че трябва да минат още две гласувания преди целият пакет да се постави на референдум, който се планира през тази пролет.

Обсъждането в парламента преминава в изключително напрегната атмосфера - с бой, ритници и юмруци между управляващите депутати и опозиционната Народнорепубликанска партия, която се бори срещу идеята за президентски режим.

В същото време назрява и идеята за избори. Не е изключено да се стигне до предсрочни избори, ако се стигне до положение, че парламентът не може да работи, заяви днес Ердоган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени