Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Парламентът в Анкара одобри чл. 17 от новата конституция, който предвижда следващите парламентарни и президентски избори в Турция да се проведат на 3 ноември 2019 г., пише "Дейли сабах".

Дотогава настоящите депутати и президент ще останат на постовете си. "Хюриет" също пише за вчерашното гласуване на новите текстове на Конституцията, като подчертава, че са приети три нови члена в рамките на спорен пакет от  реформи. Проправя се пътят за структурни промени в най-висшата съдебна инстанция на страната, регулиране на годишния бюджет и преминаване към нова правителствена система, коментира турският вестник.

Общественото доверие в традиционните медии е достигнало най-ниските нива досега, хората все повече предпочитат да вярват на приятелите и познатите си по интернет като източник на новини и истини. Това показва изследване, което ще бъде представено на Световния икономически форум в Давос тази седмица, пише Financial Times. За първи път толкова много хора, три четвърти, от 28 държави, участвали в изследването, са били категоризирани като "недоверчиви" към правителствата, бизнеса, медиите и неправителствените организации.

Китай отхвърли опита на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да използва американската политика спрямо Тайван като коз при преговорите между двете страни, пише вестник Независимая газета. След признаването на Китай през 1979г., Вашингтон е поддържал неофициални връзки с Тайван, но Тръмп се заканва да се откаже от този подход. Китайските власти призоваха американската държава да се придържа към курса на предишните администрации на САЩ, припомня руският вестник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна