Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Кирчо Киров отива на съд за присвояването на малко над 5 милиона лева

Втори обвинителен акт срещу Николай Ненчев в СГС

| обновено на 16.01.17 в 15:41
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров отива на съд за присвояването на малко над 5 милиона лева. Той е подсъдим и по още едно дело за присвояване, по което на две съдебни инстанции получи десетгодишна осъдителна присъда. Тя обаче беше отменена от Върховния касационен съд.

По време на съдебните заседания по първото дело военните прокурори попаднаха на данни за липсващите милиони, за които Киров става подсъдим за втори път. От прокуратурата обясниха за "Хоризонт", че давайки обяснения по обвинението, че е присвоил отново около 5 милиона лева - в долари и евро, в периода 2007 - 2011 година, Киров споменал за пари, използвани за разузнавателна дейност по четири секретни операции. Прокурорът тръгнал по следите им и попаднал на документи за направени разходи за разузнавателна дейност, която според други доказателства е приключила в края на 1999 г. Въпреки това генерал Кирчо Киров е утвърждавал разходи и са били теглени големи суми пари за извършване на въпросната дейност.

По досъдебното производство са разпитани 15 разузнавачи, които били категорични, че в периода 2007 -2011 година нито са извършвали такава дейност, нито такива разходи, нито са получавали пари.

От прокуратурата обясниха, че когато въпросните разузнавателни дейности наистина са били извършени, за тях са похарчени 10 пъти по-малко пари, отколкото бившият разузнавач е посочил 10 години по-късно.

Още едно дело стига до съд днес - второто срещу военния министър в оставка на Николай Ненчев - за ремонта на изтребителите МиГ-29. Обвинителният акт е в Софийския градски съд, който предстои да го насрочи в открито съдебно заседание. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че делото срещу Ненчев ще се гледа в Софийския градски съд със съкратен обвинителен акт, но не защото по делото има приложени СРС-та, каквито предположения преди време направи Ненчев, а защото се съдържала класифицирана информация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!