Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският паунд достигна най-ниската си стойност на валутните пазари за последните три месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският паунд достигна най-ниската си стойност на валутните пазари за последните три месеца на фона на очакванията, че премиерът Тереза Мей ще обяви в утрешната си реч, че Великобритания е готова да напусне общия европейски пазар.

Валутните пазари, финансовите експерти и анализаторите реагираха незабавно на информациите, че британският премиер ще предпочете така наречения „твърд Брекзит“. Предполага се, че Тереза Мей ще използва утрешната си реч, за да сигнализира готовност за напускане на общия пазар и митнически съюз, въпреки че от Даунинг стрийт заявиха, че разпространяваните съобщения са спекулации. Несигурността по отношение на това как точно ще изглежда Брекзит и липсата на конкретна информация от страна на властите е един от основните фактори, които влияят върху изявите на паунда на валутните пазари.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю за „Таймс“, че падането на паунда е голяма новина за британския бизнес. Експертите отчитат, че по-слабият паунд помага на британските фирми да бъдат по-конкурентоспособни в чужбина, но от друга страна това оскъпява вносните стоки и е лоша новина за почиващите в чужбина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени