Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските превозвачи са готови за незабавна контраблокада при протести на гръцките фермери

Снимка: БГНЕС

Българските международни превозвачи са готови за незабавна контраблокада, ако официалните власти в Гърция допуснат протестите на фермерите отново да затворят границата между двете държави. Шофьорите са категорични, че ако гръцките фермери отново блокират  границата, ответната реакция ще бъде по-категорична и от миналата година, каза Ал. Стамболийски от УС на Съюза на българските транспортни работници:

В случай на затваряне на гранични пунктове автоматически на следващия ден ще бъдат затворени от наша страна повечето гранични пунктове по пограничната линия. Всички браншови организации за международни превози са напълно съгласни с действията, които ще предприемем. В следващите няколко часа ще бъде изпратена официална декларация от наша страна към правителството, за да може да се предприемат и някакви дипломатически преговори да се избегне проблема. 

Над 40 дни продължи блокадата на гръцките фермери миналата година. Стотици шофьори на тежкотоварни камиони бяха блокирани с дни от двете страни на границата. За много от тях ситуацията беше бедствена. Ще се допусне ли това и сега?

Предвид ситуацията и в момента в Гърция можем да очакваме всичко.

Декларацията на българските превозвачи ще бъде изпратена и до посолствата на други европейски държави, чиито граждани попаднаха в капана на фермерската блокада миналата година с призив международната дипломация да не допусне това. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна