Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестниците СТАНДАРТ и СЕГА информират с челните си редове за временното отстраняване от длъжност на кмета на Пловдив Иван Тотев, обвинен за нарушаване на закона при обществената поръчка за пловдивския зоокът.
„БДЖ ще ремонтира влаковете Siemens в спорна поръчка за 137 милиона лева“, пише КАПИТАЛ DAILY. Според вестника проблемите около търга са три. „Първо, единственият български производител на локомотиви, който работи с частните жп компании, беше елиминиран. Второ, след като избере изпълнител, БДЖ може да му отдаде четири от депата си, договорени след подписването.“ Третият и най-съществен според КАПИТАЛ DAILY проблем е „цената, която според представители на пазара е можело да бъде доста по-ниска“.
Вестник ТРУД помества искането на председателя на Българската асоциация за растителна защита доцент Петър Николов за криминализация на търговията с неразрешени препарати. Нелегалният внос на пестицидите у нас е достигнал 60 милиона лева през миналата година. Тези продукти са канцерогенни и опасни за здравето и околната среда, предупреждава доктор Николов, цитиран от ТРУД.
„За пръв път от две години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила“, твърди вестник СЕГА. „Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 милиона лева месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър Москов“, пише вестникът. 
Държавата обмисля поощряване на фирми, които назначават хора, сериозно пострадали при катастрофи, съобщава МОНИТОР. Планира се такива компании да плащат по-малко осигуровки и данъци. „Облекчението за работодателя ще е на същия принцип, на който сега фирмите наемат хора с увреждания, но процедурата за доказване ще е по-опростена, като няма да е нужен ТЕЛК, а само съдебно решение“, обяснява вестникът.
„Фондът на фондовете се оказа абстракция“, пише ДУМА във водещото си заглавие. Вестникът припомня, че „Фондът мениджър на финансови инструменти в България“ е бил лансиран от финансовия министър Владислав Горанов през май и учреден през юли 2015 година. Но вчера на форум, посветен на плана „Юнкер“ Горанов заяви, че „финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта на Фонда на фондовете. Трябва да го измъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард лева, които трябва да се завъртят в различни инструменти, за да стигнат до бизнеса“, казва финансовият министър, цитиран от ДУМА.
ТРУД и СТАНДАРТ отразяват същия форум с цитати от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който се обявил за двуцифрен ръст на износа и заявил, че планът „Юнкер“ дава възможност за модернизация на българските предприятия.
„Българската православна църква е номинирана за Нобеловата награда за мир заради спасяването на 48 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война“, съобщава 24 ЧАСА. „Номинацията е от израелския адвокат Моше Алони, който е сред спасените. Документите за номинацията са приети от Нобеловия комитет, а до март ще бъде направен кратък списък на номинираните. Носителят на наградата ще бъде обявен през октомври“, пише 24 ЧАСА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна