Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Льо Пен ще признае Крим за част от Русия, ако бъде избрана за президент

| обновено на 17.01.17 в 18:21
Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен заяви пред руския вестник "Известия", че ще признае Крим за част от Русия, ако бъде избрана за президент на Франция. Три месеца преди президентските избори в страната кандидатът на крайната десница има силни шансове да достигне до втори тур и дори да завоюва президентския пост.

"Крим никога не е бил украински" - тази позиция на Марин льо Пен, изразена пред руската преса, е известна на французите. Още в началото на януари лидерът на крайната десница заяви пред радио РМС и телевизия БФМ, че не намира нищо незаконно в анексирането на Крим от Русия. Марин льо Пен твърди, че няма причини да бъде оспорван референдумът за присъединяването на полуострова и настоява за вдигането на санкциите срещу Москва, които намира за безсмислени. Освен готовността да признае Крим като част от Русия крайнодесният лидер препотвърди намерението си да възстанови френските граници и да преговаря с ЕС за суверенитета на Франция, като насрочи референдум за европейското членство на страната си, ако стане президент.

В момента, в който кандидатпрезидентската кампания във Франция започва да набира скорост, лидерът на Националния фронт стои стабилно начело в проучванията, които ѝ предричат победа на първия тур с около 25% от гласовете. Неин най-вероятен съперник на балотажа засега се очертава дясноконсервативният кандидат Франсоа Фийон, засенчен според тенденцията в момента от набиращия преднина кандидат от центъра Еманюел Макрон.

Позицията на Фийон спрямо Москва е в полза на прагматичния диалог. Европейските отношеняи с Русия, както и цялостната визия за Европа ще бъдат тема на предстоящата тези дни среща на кандидата на десницата с германския канцлер Ангела Меркел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени