Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се отопляваме, без да замърсяваме въздуха

Снимка: Светослав Цветанов

Близо 60 % от замърсяването на въздуха с фини прахови частици в големите градове се дължи на отоплението с дърва и въглища и всяка зима се отчита наднормено завишаване на замърсяването на въздуха. Друг голям замърсител е транспортът. В още 21 държави от ЕС също има превишения замърсяването на въздуха.

В Оперативна програма „Околна среда“ са предвидени 115 милиона лева за проекти, които ще подобрят качеството на въздуха.

Същевременно ЕК започна наказателна процедура срещу България през 2010 година за замърсяване с прах. В момента процедурата е в съдебна фаза.

Столична община съобщи, че ще изпълни пилотен проект за монтиране на филтри в комините на хората, които живеят в околностите на София. Целта е устройствата да улавят фините прахови частици, които се отделят от горенето на въглища и дърва и целта е да се намали замърсяването на въздуха. Проектът ще се изпълни през 2018 година със средства от програмата „Околна среда“. Столична община предвижда да извърши допитване до софиянци дали биха се съгласили да си сложат филтри на комините и дали биха заменили дървата и горивата с биогорива, тъй като 2 години Общината има възможност да произвежда екопелети в инсталацията за компостиране „Хан Богров“, от растителните отпадъци, които се събират от парковете и градинките в София.

Картината е подобна и в други области на страната.

Най-масовата суровина за отопление в Благоевград и региона е твърдото гориво – дърва и въглища. Заради открояващия се дефицит на въглища дървата остават най-предпочитаната суровина в планинския район. Местните хора не реагират положително на идеята за обвързване на енергийните помощи с използването на незамърсяващи източници. Според някои от тях не всеки би могъл да отдели средства, за да може да ползва екологично чисто отопление и така най-бедните ще бъдат най-ощетени, т.е. държавата ще субсидира онези, които произвеждат енергия, която е екологично чиста.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл от репортажа на Кети Тренчева, интервюто на Радостина Билярска с Иван Ангелов  - директор на Дирекция „Опазване на чистотата на въздуха“ в Министерството на околната среда и водите, и Николай Сиджимов - изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите на общините в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна