Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жената, която пропътува 3000 километра заради любовта си

Олга Кисьова
Снимка: Здравка Маслянкова
3000 километра пропътувала заради любовта си рускинята Олга Владимировна. Днес тя е началник на Общинската данъчна служба в Златарица. 35 години Олга е заедно със съпруга си Павел Кисьов, за който казва, че е най-красивият и точен мъж на света и продължава да го нарича любовта на живота си.

Олга Владимировна е родена преди 54 години в град Вышний Волочёк, Калининская област, днешна Тверска. Разказва, че израснала в прекрасно семейство, а в Калининския селскостопански институт се записала заради най-добрата си приятелка от детинство в новооткритата специалност за икономисти. Родителите обаче са й казали:

Ако Оля не дойде с тебе, няма никакво постъпване в института. Нямах намерения да уча, но покрай нея се запалих.. завърших с пълен отличен, с червена диплома, както се казва на руски.


В института Олга срещнала своя Павел. Той бил единственият чужденец и красавец, по който въздишали всички студенти


Той беше много красив... с една дълга коса. И почнахме да си ходим на гости, да гледаме телевизия, да си искаме сол и захар. Две години дружахме. След като аз завърших втори курс, се оженихме на 13 юни 1981 година. Той трябваше да се върне в България и да изкара войнишката си служба, защото беше завършил и нямаше начин да остане, нищо че сме сключили брак. Аз останах още да уча. През 1983 година, когато той изкара войнишката служба и аз завърших института, той просто дойде да ме вземе.

Днес Олга и Павел имат двама синове и са щастливи баба и дядо на двама внуци.

Когато се прибрали в България, младите съпрузи висшисти били поканени да работят в стоманолеярния завод "23 септември" в Златарица. От завода им дали жилище, теглили заем и си изплатили апартамента. Оля усърдно учила български език с помощта на съпруга си. Още в института в Калинин Павел дал на младата си жена български буквар. 

Като дойдох, знаех някои думи, но несвързано. Той беше страхотен учител. Поправяше ме, обясняваше ми, не се ядосваше, за което съм му много благодарна. Той просто е човекът, който ме научи на български език. Само когато се притеснявам започвам да говоря с акцент, иначе, който не ме познава, че съм рускиня, не може да каже. Научих се да пиша и официални писма, всичко пиша на български.

В стоманолеярния завод тя била счетоводител, а той - инженер конструктор. В завода Оля работила точно 9 месеца и излязла по майчинство. Родила първия и после втория си син. През 1989 година започнала като главен счетоводител в банка в Златарица, после се преместила в банката в Елена, където изкарала до декември 2006 година. От тогава е в Община Златарица като началник на отдел "Местни приходи", или както хората си го знаят, Общинското данъчно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени