Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румянa Бъчварова: До месец и половина полицаите ще получат нови униформи и обувки

За първи път от години МВР приключва годината без задължения, каза още тя

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

До месец и половина полицаите в страната ще получат новите си униформи и обувки. Това увери във Велико Търново министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя отказа да коментира името на Богомил Бонев, което се спряга за вътрешен министър в служебното правителство:

Надявам се да е добър професионалист и свестен човек. Просто трябва да дадем шанс на полицията да си върши работата. Да не я занимаваме с политически интриги.

Румяна Бъчварова заяви, че петте милиона, с които е обезпечена програмата „Полицай във всяко село“, ще стигнат до края на мандата на служебното правителство. Тя изрази опасения, че бъдещият служебен министър на МВР може да спре програмата:

Бъдещият министър може с една своя заповед да отмени моя заповед.

Бъчварова приветства инициативата на Българската православна църква, която се включи в борбата с телефонните измами.

Има много нерешени проблеми в МВР, в това число и вътрешни, коментира в Габрово вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка. Дирекциите на МВР в страната работят много добре при условия, които не са много благоприятни, посочи Бъчварова.

Нападките срещу МВР целят да породят съмнения в гражданите, че полицията не може да си върши работата - така Бъчварова коментира оценката на криминалния психолог Росен Йорданов, че реформите в министерството, не се случват:
Това, което направихме през последната година, то е да подредим вътрешните процеси и да успокоиме работата. През 2016-а за първи път от много дини насам МВР е финансово балансирана - изплатени са всички задължения.

Министърът на вътрешните работи в оставка беше на работно посещение в Областната дирекция на полиция Габрово по повод специализирана операция срещу битовата престъпност. В това направление МВР прилага мерки, които дават ефект - посочи Бълчарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна