Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

В редакционна статия английският вестник "Гардиън" определя вчерашната реч на британския премиер Тереза Мей за Брекзит като "двойно депресиращо събитие". Според изданието тя показва, че страната не може да остане в единния пазар и едновременно с това да напусне Европейския съюз. "Речта беше напомняне, че излизането на Великобритания от Съюза поставя в опасност препитанието на хората, ценности и съюзи, а наред с това беше пропита от необоснован оптимизъм за икономически постижения и търговски перспективи", допълва още "Гардиън".

След много неясноти Тереза Мей изясни условията на развода с Европейския съюз. "Брекзит означава категорично отделяне", отбелязва вестник "Файненшъл таймс". Според преценката на Мей резултатът от миналогодишния референдум изисква по-строг контрол върху имиграцията и отказ от юрисдикцията на Европейския съд. Цената на това е, че Великобритания повече няма да е част от европейския единен пазар. "Това е достоен за съжаление избор", пише още изданието.

"Привържениците на Брекзит, празнуващи факта, че се изтегляме от единния пазар, нямат представа, какво представлява той", посочва по темата вестник "Индипендънт".

"Молдова е готова да се откаже от асоциирането с Евросъюза и да развива сътрудничество с Евразийския икономически съюз". Така резюмира руският вестник "РБК" резултатите от посещението на новия молдовски президент Игор Додон в Москва. Преговорите му с руския президент Владимир Путин, според вестника, са приключили с "външнополитическа победа на Москва". Това бяха първите двустранни преговори на президентско равнище от 2009 година, пояснява изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени