Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проверка на електроразпределителните дружества

| обновено на 18.01.17 в 13:37
Снимка: БТА

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват извънредни проверки в трите електроразпределителни дружества заради рекордното потребление на ток през последните два месеца. Целта е да се гарантира, че сметките за ток на битовите потребители през декември и януари ще са реални.

Експертите ще направят преглед на произволни сметки на клиенти на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

Инспектирана ще бъде и изправността на техническите съоръжения на територията на трите енергийни дружества.

Всяко от трите ЕРП-та ще изработи свои критерии за разсрочване на сметките за ток и ще ги обяви. Целта е гражданите да се чувстват спокойни, обяви министър Теменужка Петкова:

Те имат волята, разбирането за това, че подходът трябва да бъде именно този, да бъде дадена възможност на битовите потребители да разсрочат своите сметки. Ще бъде дадена възможност за реакция при всеки един сигнал и съмнение в достоверността и правилното определяне на дължимата сметка. Като цяло над 12 процента е ръстът на потреблението спрямо предходната година.

EVN и ЕНЕРГО-ПРО вече са информирали, че са имали затруднен достъп до електромерите в населени места, до които нямаше достъп.

Петкова се надява, че те ще направят така, че потребителите да не са потърпевши от по-дълъг период на отчитане:

Разчитаме съответно и на колегите от Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде проконтролиран този процес.

Ще бъдат проверявани както фактури на случаен принцип, така и такива, за които има подадени сигнали. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов:

След разговорите с трите дружества имаме уверение, че поради по-високите сметки в този период, поради повишеното потребление, те са в състояние да определят схема за разсрочено плащане, за да не се натоварват прекомерно потребителите със сметките за този и може би за предшестващия месец.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна