Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният президент Румен Радев е призован за свидетел по делото срещу Николай Ненчев

| обновено на 18.01.17 в 14:35
Снимка: БГНЕС

Точно месец след встъпването си в длъжност новоизбраният президент Румен Радев ще дава показания като свидетел по делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев. Процесът за ремонта на изтребителите МиГ-29, в който Ненчев е подсъдим, започва на 22 февруари, за когато са призовани всички свидетели, посочени от прокуратурата. 

Ненчев е на съд, защото от май до септември 2015 година не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно-въздушните сили, тъй като буквално скривайки в касата си договора за ремонт на руските изтребители с фирмата-производител "РСК МИГ", започва преговори с Полша. По това време шеф на българската авиация е именно Румен Радев. Според запознати, той е давал показания за договора в рамките на досъдебното производство. Затова е в списъка на прокурорските свидетели. Междувременно докато го разследваше по това обвинение, прокуратурата добави още едно на Ненчев - че не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за МИГ-29 и така не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на ВВС. За насроченото на 22 септември дело, което е с гриф "Секретно", съдията от Софийския градски съд Стефан Милев е призовал всичките 23-ма свидетели, сред тях и Румен Радев.

Със системата за случайно разпределение на делата за съдия-докладчик е избран Стефан Милев, който е бивш заместник-ръководител на Софийската районна прокуратурата. След конкурс от няколко месеца е съдия в Софийския градски съд. Делото е било разпределено на съдия Милев във вторник – ден, след като прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Ненчев за това, че при действащ договор за ремонт на изтребителите МиГ с руска фирма започва преговори с Полша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна