Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ настоява Румен Радев да потвърди евроатлантическата ориентация на България

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок поиска Народното събрание да призове новия президент Румен Радев да декларира, че стои зад европейските и евроатлантическите ценности на страната.

Това съобщи съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той обясни, че внасянето на декларацията е в продължение на заявената в началото на политическия сезон амбиция на Блока, отиващото си 43-то НС да декларира категорична воля да се спазва безусловно евроатлантическата ориентация на страната. Очакваме от новия български президент, че утре, когато се закълне, в изказването си ще покаже ясна увереност в продължаване на евроатлантическата ориентация на България и се съобразява с цивилизационния избор на българските граждани от преди десет години да сме част от ЕС. Над 74 % от българите стоят зад членството ни в ЕС, припомни Зеленогорски.

Очакваме Радев да каже ясно и ще работи ли активно за съдебна реформа, за ефективно правораздаване и върховенство на закона, ще подпомогне ли процесите по стратегията по антикорупция и ще подкрепи ли приемане на антикорупционнен закон на България, както и цялата битка на българското общество срещу корупцията, категоричен бе Зеленогорски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна