Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: В мандата на Плевнелиев липсваше сериозната балканска политика

Пиар специалистът очаква сериозен натиск срещу новоизбрания президент от страна на ГЕРБ

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

Във финалния отчет на досегашния президентски тандем Росен Плевнелиев – Маргарита Попова впечатление направи искреността на изявлението и в добрия, и в лошия смисъл на думата. Този прочит направи пиар експертът Арман Бабикян в интервю за предаването "12+3":

По сравнително интелигентен начин имахме възможност да чуем принципните различия между двамата, за които всички отдавна подозирахме и за които се говореше с недомлъвки, разбира се, имахме възможност и да чуем оценките на всеки един от тях за изтеклия мандат – те бяха твърде различни. Имах смесеното усещане, че на моменти слушам отчет на работата на Народното събрание, а на моменти – отчет на работата на Министерския съвет.

Като позитиви от изтеклия президентски мандат на Росен Плевнелиев анализаторът изтъкна създаването на Съвета на президентите, както и ангажираността на президента с каузата на иновациите.

Сред минусите на изтичащия мандат той отбеляза:

Двете сфери, които всички очакват да бъдат максимално близо до костюма на държавния глава и герба, който стои до него – националната сигурност, единството и външната политика – сякаш минаха по периферията.

Бабикян регистрира липсата на позиция на Плевнелиев относно най-големия, по думите му, външнополитически скандал, сътворен от България около българската кандидатура за генерален секретар на ООН:

Той не реагира, не маркира този скандал, не застана остро срещу институциите и хората, които предизвикаха тази нелепост, с която станахме известни в световен мащаб.

Неистово ми липсваше сериозна балканска политика, а тежестта на България в европейски и световен мащаб винаги се е определяла от нейната балканска политика, каза още Арман Бабикян.

Очаквам сериозен натиск срещу президента Румен Радев от ГЕРБ и хората около Бойко Борисов, прогнозира още експертът:

Те отсега се опитват да създадат тревожното очакване, че един неопитен човек ще застане начело на държавата и ще бъде едновременно и министър-председател като функция, защото ще формира кабинет. Натрапчивото повтаряне, че няма начин Корнелия Нинова да не оказва влияние върху него... Т.е. хората, които до днес, а и днес са на власт, макар и в оставка, се опитват да си създадат набързичко преди предстоящите избори образа на управляващите, а те да се скрият в рамките на десетина седмици под похлупака на разтревожена опозиция. Президентът Радев трябва да е готов и за този проблем.

Според Бабикян Маргарита Попова е поставила пръст в раната със своите изказвания върху изключително важни неща – липсата на справедливост, мафиотизирането на обществото, разделението, агресията, омразата.

Цялото интервю на Петър Волгин с Арман Бабикян слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна