Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия приветстват избора на Антонио Таяни за председател на Европейския парламент

Антонио Таяни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антонио Таяни е първият италианец, председател на Европейския парламент, избран директно от него. По някакво куриозно стечение на обстоятелствата той спечели вота срещу своя сънародник Джани Питела на Антоновден – празник, който се отбелязва и в Италия.

Пръв, своите поздравления му поднесе премиерът Паоло Джентилони, изтъквайки значението на италианската надпревара за председателството на Европарламента. Председателя на италианския сенат Пиетро Грасо смята, че изборът на Таяни е знак за насърчение за страната. Той припомни, че събитието съвпада с 60-годишнината от Римските договори и че преди 40 години пожизненият сенатор Емилио Коломбо също бе председател на Европарламента, но тогава ЕС все още не съществуваше както е в настоящия си формат и правила. Според председателя на Камарата на депутатите Лаура Болдрини, ролята на Антонио Таяни е да съдейства за съживяването на ЕС, имащ нужда от синхрон със своите граждани и с националните парламенти. За външния министър Анджелино Алфано изборът на Таяни е отлична новина. Доволен е и Силвио Берлускони, защото новият председател на Европарламента е един от основателите на неговата партия „Форца Италия”, чрез която от години се е доказал като способен европейски депутат, смята бившият премиер.

Единствено „Северната Лига” чрез своя лидер Матео Салвини критикува Таяни, наричайки го „слуга на Меркел, на банковите интереси и масовата имиграция”. Антонио Таяни посвети успеха си на пострадалите от земетресението в Централна Италия миналата година. Природата обаче днес поднесе нови силни трусове там. В тази връзка, германският канцлер Ангела Меркел изрази готовност в рамките на срещата си с премиера Паоло Джентилони в Берлин, Германия да окаже помощ на Италия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени