Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от Кресна протестираха на международния път Е-79 срещу бездействието на институциите

АПИ обеща да вложи 400 хил. лева за повишаване на безопасността по пътя Е-79 в Кресна

| обновено на 19.01.17 в 16:03
4
Снимка: Кети Тренчева

Жителите на Кресна заплашиха, че ще изградят палатков лагер на главен път Е-79, ако до месец няма конкретни мерки за обезопасяване на пешеходните зони. Поредният им протест блокира движението за час по обяд. 

Стотици протестиращи пресичаха единствената пешеходна пътека, която свързва двете части на града, разделена от международния път и жп линията, като така преодоляха забраната за блокада на шосето. От две години местните хора настояват за обезопасяване на конфликтната точка заради огромния риск и многото катастрофи с няколко жертви и десетки ранени:
Тук нещата се случват, когато се случи нещастието.
Тази линия трябва да стане непрекъсната, дори ако трябва да е двойна.
От Инициативния комитет в Кресна, създаден зарази бездействието на институциите, заявиха, че са частично удовлетворени от информацията на Агенция "Пътна инфраструктура", получена часове преди блокадата на пътя:
Часове преди протеста, който жителите на Кресна решиха да направят, се отпускат и тези пари.
Не се говори за светофарна уредба, за неравности, както и за камери.
Началникът на КАТ "Пътна полиция" в Благоевград заяви, че нова наредба разрешава поставяне на неравности за ограничаване на скоростта, но светофар би затапил огромния трафик по Е-79. Що се отнася до монтирането на стационарни камери: 
Имаме обществена поръчка. Още нямаме налични камери. Когато имаме налични камери и то говорим за стационарни, ще предложим една от точките да бъде град Кресна.

По-рано в съобщение до медиите Агенция "Пътна инфраструктура" информира, че ще вложи близо 400 хиляди лева за повишаване на безопасността по път Е-79 в град Кресна. Мерките, предложени от експерти, ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия, уверяват от Агенцията. Те включват поставяне на пътна маркировка, информационни надписи и стационарни камери, както и нов тротоар между железопътния подлез и автобусната спирка в Кресна.


Протестът бе организиран от Инициативен комитет, създаден преди две години, след поредната тежка катастрофа, отнела живота на двама души от Кресна.

Ако и този път не бъдем чути и не се ангажират с някакви срокове за изпълнение на исканията ни, възнамеряваме да затворим магистралата за доста по-дълго време, заканиха се от Инициативния комитет.

В района има засилено полицейско присъствие. Блокадата на пътя продължава.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Кети Тренчева от предаването "Преди всички".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени