Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джоузеф Мускат: ЕС трябва да сключи споразумение с Либия за мигрантите, подобно на това с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да сключи споразумение с Либия, подобно на това с Турция, за да избегне нова ескалация на мигрантската криза. За това настоя министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат в реч пред европейските депутати.

Мускат, чиято страна държи председателството на Евросъюза, подготвя среща, на която европейските лидери трябва да договорят спешни мерки за предотвратяване на наплив от имигранти през пролетта, който може да увеличи броя на жертвите в Средиземно море. През миналата година във водите между Либия и Италия намериха смъртта си 5 хиляди души, а от началото на тази – повече от 200.

Срещата на върха в Малта е насрочена за 3 февруари.

Преди това трябва да бъде постигнат консенсус върху плана на малтийското председателство. Той предвижда преместване на предната линия на европейската военноморска мисия в либийски териториални води, създаване с европейски пари на мигрантски лагери на либийска територия, където ще бъдат отсявани молбите на мигрантите за убежище. Така трябва да бъде разбит моделът, който генерира милиони евро в сметките на трафикантите на хора. Реализацията на плана зависи силно от стабилизацията на Либия, която е разделена на враждуващи фракции, и на подкрепата на съседен Египет, който настоява за значителна финансова помощ, твърди агенция Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна