Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Тодоров: Предполагам, че Радев ще търси служебни министри сред кръга на съветниците си

Снимка: БГНЕС

Колкото и да очаквахме в речта си Румен Радев да каже всичките си намерения, не бива да забравяме, че тя е по-скоро церемониална реч. Разбира се, той каза немалко неща, но реакциите към речта показаха както разделенията в обществото, така и критики от различни посоки. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" политологът проф. Антоний Тодоров, който оцени излизането на депутати от залата като "малък инцидент", а решението на Радев да не въвежда нови теми в речта си като "по-скоро разумно". Ученият определи като "предизвикателство" очакванията на обществото към Радев:

Това е предизвикателство пред Радев. Мандатът му започва с огромни очаквания за промяна. Той е президент и разбира се, има немалко власт и възможности, но нека не забравяме, че всъщност, ако трябва да се случи промяна, по-добре е да изчакаме парламентарните избори, защото те ще решат въпроса за правителството и мнозинството. Не казвам, че президентът няма власт в много насоки да влияе върху политическия процес, но, все пак, не е той централната фигура на вътрешната и външната политика. Това не трябва да забравяме. Това може да изиграе лоша шега на Радев, ако публиката реши изведнъж, че тези очаквания някак си не могат да се реализират.

От друга страна, той изглежда едновременно прагматичен човек и по-скоро мълчалив човек, който се гласи, като че ли, повече да действа, отколкото да говори.

Първият тест за новия президент ще бъде съставът на служебното правителство – достатъчно неутрално, за да подготви изборите, и достатъчно умело, за да решава текущите проблеми:

От служебното правителство се очаква в стратегически план да продължи и ефективно да провежда работата по подготовката на председателството на Съвета на ЕС от страна на България, което започва от следващата година малко по-рано и при доста трудни условия. Трудни са, защото това ще бъде пикът на преговорите за Брекзит, и всъщност българската дипломация ще бъде поставена пред голямо изпитание.

Разбира се, всички текущи въпроси трябва да бъдат професионално решавани. Също така, правителството не трябва по никакъв начин да покаже, че зад него стоят някакви лобистки интереси.

Кандидатите за служебни министри осъзнават, че бъдещето им в следващия кабинет не е гарантирано, тъй като около резултатите от следващите избори витае неяснота. Това утежнява съставянето на служебен кабинет, допълни Тодоров:

Няма да е лесно да се формира един такъв кабинет. Предполагам, че ще прибегне най-вече до хора, които са в кръга на неговите съветници и секретари и ще останат по-скоро в президентската администрация. Но това е само предположение!

Политологът коментира, че Радев е спазил протокола, когато във встъпителното си слово се е обърнал последно към народните представители, заради което Валери Симеонов напусна залата.

Интервюто на Даниела Якова с проф. Антоний Тодоров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени