Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Само в седем града у нас загубите на вода са под 50 процента, пише вестник "Сега". Във всички останали 21 областни града ВиК дружествата не са овладели водните течове, които са над половината от съдържанието на тръбите, в Добрич загубите са 84 на сто. В същото време, в края на миналата година ВиК операторите поискаха от държавния регулатор да повиши цената на водата с до 50 на сто.

Пътната агенция е замесена в скандална афера, според публикация в "Телеграф". Победителят в търга за изграждане на участък от магистрала "Хемус" на стойност 66 милиона лева е спечелил, защото е предложил поставяне на газови фенери на строителните обекти, които са ветроустойчиви. Странната методология за избиране на изпълнител в пътната агенция е като порта в полето за корупционни схеми, е заключението на вестника.

Седмичният "Банкер" пък пише за нагласен конкурс при авиочиновниците.

17-годишно момче осъди държавата в Страсбург, съобщава "Сега". България изгуби вчера четири дела в Страсбург на обща стойност над 55 хиляди евро, които ще платим ние, данъкоплатците, пише вестникът. Един от спечелилите е 17-годишен младеж, който ще получи три хиляди евро обезщетение за арест преди три години.

В интервю за "Труд", Тони Димов, председател на Центъра за оценка въздействието на законодателството, заявява, че не живеем в правова държава, след като за три месеца самите законотворци, депутатите, са нарушили няколко пъти приети от тях текстове.

"Стандарт" се позовава на свои източници, че бивше аташе в Съединените щати ще е служебният министър на отбраната. Генералът от резерва Стефан Янев е работил и в структурите на НАТО. Най-вероятно министър на вътрешните работи в служебното правителство ще е бившият директор на полицията в Пловдив Пламен Узунов, а Любомир Кючуков ще поеме Министреството на външните работи, информира още изданието.

Почти всички всекидневници отделят място на първа страница за клетвата на президента Радев и вицепрезидента Йотова в Народното събрание вчера. "Труд" цитира речта на следващия държавен глада "Ерозията на демокрацията е ескалиращ проблем".  "Гняв и сълзи на клетвата, овации от левицата за Радев, патриоти и реформатори го провокираха", пише "Стандарт". "Радев обеща да не надскача правомощията си", акцентира "Монитор". "24 часа" избира изречението от речта "Не на бедността, народът иска справедливост". Цитатът в "Земя" е "С общи усилия ще изградим по-справедливо общество и благоденстваща държава", а в "Дума" - "Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена".

"24 часа" съобщава, че от днес снеговалежите спират, но за кратко. Метеоролозите прогнозират нов сняг от вторник следващата седмица. Според "Монитор", превозвачи губят по един милион лева заради снежната блокада. В седмичното списание "Икономист" обаче се констатира, че бизнесът на автомобилните товарни превози е сред най-бързо разрастващите се сектори в българската икономика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!