Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският печат помества нови подробности за предстоящата днес церемония по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп. Денят е обявен за почивен във Вашингтон и околността, а повечето улици в столичния център ще бъдат затворени, отбелязва "Росийская газета".

Сред живите бивши президенти на САЩ от днешната проява ще отсъства единствено Джордж Буш-старши, който се лекува в болница. Редица медии изтъкват, че този път не се очакват изпълнения на холивудски звезди и знаменитости от първа величина, мнозина от които публично критикуваха Тръмп. Самият Тръмп коментира това чрез Туитър в смисъл, че церемонията не се върти около знаменитостите, а е за народа, добавя "Росийская газета".

"Това е встъпване в длъжност на един работяга, а не коронация", добавя по темата "Комерсант".

Русия затвърждава позициите си на международната сцена и взема все по-активно участие в решаването на най-сложните международни въпроси, например конфликтът в Сирия. Това съобщава словашко интернет издание, като цитира изказване на словашкия външен министър Мирослав Лайчак на световния икономически форум в Давос. Лайчак коментира и предприетите от Лондон действия по отношение на Брекзит, като заявява, че за 27-те държави членки на ЕС "темите за сигурността, нелегалната миграция и заетостта са по-важни, отколкото преговорите за излизането на Великобритания от ЕС".

"Великобритания е започнала да се отклонява от единния външнополитически курс на ЕС, още преди да е станал факт Брекзит" – това констатира люксембургският министър на външните работи Жан Аселборн в интервю за германския вестник "Зюддойче цайтунг". Той критикува решението на Лондон да се дистанцира от резултатите на международната конференция в Париж за уреждане на Близкоизточния въпрос.

Румънският печат информира днес за продължаващите протести в страната срещу планирани промени в Наказателния кодекс, облекчаващи наказанията за корупция. "Втори ден на протести" пише по темата вестник "Гъндул" и допълва, че над 1000 души са се събрали снощи в центъра на Тимишоара, за да протестират. Протести имаше и в други градове, а в неделя е планиран голям митинг в Букурещ.

"Помилването няма да реши проблема с пренаселените затвори в Румъния", пише днес вестник "Адевърул", след като правосъдният министър аргументира проектопостановлението за помилване с претъпканите затвори в страната. Само около 3500 души ще излязат на свобода, ако се приеме постановлението, а за да се реши проблемът, от затворите трябва да излязат над 8500 души, заявиха от Главно управление на затворите в Румъния.

Барак Обама и съпругата му Мишел ще заживеят в голяма къща под наем в престижния вашингтонски квартал "Калорама", след като напуснат Белия дом, пише френският в. "Фигаро". Имотът е с площ 760 квадратни метра. В къщата има 8 спални и 9 бани. Къщата е на 13 минути път с кола от Белия дом, където семейство Обама разполагаше със 32 стаи, 35 тоалетни и бани, 28 камини и 8 стълбища заедно с парк от 7 хектара и с 90 прислужници, припомня френското издание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!