Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сарсуела за първи път в Пловдив

| обновено на 21.01.17 в 09:14

Сарсуела е оперетният жанр на Испания. За първи път в Пловдив ще звучи в концерта на Пловдивската опера в събота, на 21 януари, от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ с диригент Кръстин Настев, който идва от Швейцария за този концерт.

Операта в Пловдив ще представи най-известните образци на испанския оперетен жанр, какъвто е Сарсуелата. В концерта са включени любими Сарсуели на Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Монсерат Кабайе и др.

Основната цел на проекта е да запознае публиката с този страстен жанр и най-вече с романтичния му период от 1850 до 1950 г., когато са написани едни от най-красиво звучащите мелодии. Това е първото представяне на Сарсуела в България изцяло от български изпълнители, казва режисьорът Георги Динев.

Диригент на концерта е Кръстин Настев, тръгнал от Хора на пловдивските момчета и Музикалното училище „Добрин Петков“, с кариера в операта в Анталия, в Испания, Швейцария и други страни в Европа и Азия, който продължава да работи и в България. 

Любимите сарсуели на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Монсерат Кабайе ще бъдат изпълнени от хор и солистите на Държавна опера - Пловдив Марияна Панова, Светлана Иванова, Елена Чавдарова – Иса и гост-солистите Вера Гиргинова, Михаил Михайлов, Георги Динев, Анита Огнянова и Николай Бачев. В програмата са включени откъси от сарсуелите „Диамантите в короната”, „Дивата котка”, „Луиза Фернанда”, „Дуетът от Африканката”, „Бръснарят от Лавапиес” и др. Това е първото представяне на Сарсуела в България изцяло от български изпълнители, казва режисьорът Георги Динев.

Сарсуела е испански музикално-драматичен жанр, близък до оперета, появил се като развитие на тонадиля, постепенно заел лидерска позиция през 19-и век. Сарсуела във форма на опера, е представена през ХVІІ век. Водещи композитори са Антонио Солер, Фр. Барбиери, Пабло Соросабал, Ф. Чуека, М. Пеня и Ф. Торроба , а през ХХ век Хоакин Турина и Мануел де Файа стават популярни заради техните напреднали стилове. Известни испански изпълнители през ХХ век са китаристът Андрес Сеговия и челистът Пабло Касалс. Жанрът е доста близък до оперетата, характерна особеност е изобилието от балет и характерни испански танци (хота, болеро, фанданго, пасо добле, абанера и сегидийя) и други танци (полка, мазурка, валс, чотис или скотиш). Има 2 вида сарсуели: хенеро чико - едноактни, в които преобладава диалогът и хенеро гранде - с много арии, ансамбли, хорове, интермедии и танци. Известни испански оперни певци имат записи на откъси и даже цели сарсуели: Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Хуан Понс, Карлос Алварес, Монсерат Кабайе, Тереса Берганса, Мария Байо, Пилар Лоренгар и др.

Кръстин Настев (Пловдив,1980г.) започва музикалното си развитие в Хора на пловдивските момчета и в Музикалното училище на Пловдив. Изучава основи на дирижирането при Крикор Четинян в АМТИ, след което завършва с отличие Музикалната академия в София в класовете по дирижиране на Мирослав Попсавов и Пламен Джуров.

Работи последователно като диригент в Операта на Анталия (2008-2011), Оперно–филхармоничното дружество в Пловдив (2005-2008), Хора на пловдивските момчета (2006-2008) и Певческото дружество (2001-2002) , с които реализира редица концерти и международни участия. Лауреат е на конкурса за диригенти "Европа Кантат" в Санкт Петербург, „Мариеле Вентре” в Болоня и Академичния Бахов конкурс в Пловдив. Участва в майсторските класове по дирижиране на водещи български и чуждестранни диригенти – Фридер Берниус, Луц Кьолер, Донато Рензетти, Марк Шанахан, Бруно Апреа, Георги Димитров, Алан Хейзълдайн, Мирослав Попсавов, Васил Казанджиев и Иван Ангелов. Педагогическата му дейност е свързана с Escola Municipal de Música de Barcelona, Phorms Schule Frankfurt, Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı, където преподава оркестър, хор, пиано и теоретични дисциплини. Осъществява различни проекти, сред които са съвместната продукция с Берлинския радиохор на фестивала „Аспендос“-Турция, дирижира постановка на „Трубадур“ от Верди на Античния театър в Пловдив; осъществява записи с Анкарския радиохор. През 2014 г. е поканен за член на жури в Международния хоров шампионат за детски и младежки хорове в Санкт Петербург, Русия, а през 2015-а за член на жури в Световния фестивал на детските и младежки хорове в Хонконг, Китай. Заедно с Крикор Четинян учредява "Творческа лаборатория за запознаване с хорова литература", която се провежда за първи път в Пловдив през лятото на 2015 година. Живее и работи в Швейцария.

Цялото интервю с Кръстин Настев е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!