Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Ефтим Чакъров: Годината започва добре - с много работа в студиото

С оркестрите и хоровете си БНР дава възможност за повече престиж и на медията, и на музикантите, казва творецът

Снимка: wikipedia.org
Днес, на Евтимовден, в сутрешното ни Радиокафе избрахме да честитим на композитора Ефтим Чакъров.
Роден в китния Асеновград, той е възпитаник на АМТИ в Пловдив, където учи композиция при Иван Спасов и Божидар Абрашев. Убеден е, че сериозното академично образование е изключително важно, независимо от напредъка на технологиите, които "подмамват" с големите възможности и с представата, че всеки едва ли не може да създава музика.

Ефтим Чакъров е писал песни за Маргарита Хранова, Тони Димитрова, Стефан Илчев, Нора Караиванова, Наско от БТР и много други. Щастлив е, че годината започва с много работа и с уточнението, че зимата е времето на студийните проекти.
Разговорът ни обаче всъщност започва с името Евтим и с историята за първия му международен паспорт, когато му предложили да си избере как да го изпишат - с 'в' или 'ф'. И продължаваме с конкурса за ученици, който е организирал през 2016-а (единственият у нас, в който ученици пишат музика и създават песни), с работата му с и за деца (включително "Честита Коледа" по текст на Александър Петров, която Ефтим Чакъров пише за формацията "Радиодеца" на БНР и за която продължават да му се обаждат и да искат да изпълняват от десетки училища в страната)... и стигаме до обществената роля на Националното радио.

Ние пък припомнихме, че инструменталът, който звучи всяка сутрин при откриването на нашето Радиокафе е творба именно на Ефтим Чакъров.
Чуйте разговора с него... И за финал - прекрасната му песен "Едно начало" в изпълнение на Милена Костова, която спечели вота на слушателите на последното издание на пролетния радиоконкурс.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!