Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 януари, от 20.00 часа - „Италианката в Алжир“, дирижирана от Джеймс Ливайн – един от най-аплодираните спектакли на Метрополитън опера този сезон

Събота, 28 януари, от 20.00 часа, по програма "Христо Ботев"

БНР Новини
Сцена от “Италианката в Алжир” от Джоакино Росини в Метрополитън опера
Снимка: metopera.org

В оперната вечер на 28 януари ще предложим на меломаните великолепен запис от сезона на Метрополитън опера – Ню Йорк. Спектакълът на „Италианката в Алжир“ на Росини под палката на ветерана Джеймс Ливайн се е състоял на 26 октомври 2016 година.
Недостижимият и легендарен Джеймс Ливайн - един от най-големите диригенти на съвремието, е най-известен с работата си в Метрополитън опера, където заемаше поста музикален директор цели четири десетилетия – от 1976 до 2016! В последните години той се пребори с много здравословни проблеми, преживя няколко операции и пропусна цели два  сезона след сериозно увреждане на гръбначния стълб през 2011 година.
Но Джеймс Ливайн, чието име днес е буквално синоним на Метрополитън, винаги се бори и винаги се завръща, дори принуден да дирижира на инвалидна количка. За съжаление в началото на 2016 тялото му се разбунтува отново – усложнения, свързани с болестта на Паркинсон причиниха сериозни проблеми на лявата му ръка. Така през април 2016, след дълги вътрешни дебати, от Метрополитън обявиха, че Ливайн ще остане на поста си до края на сезона, след което ще бъде обявен за почетен музикален директор – позиция, която ще му дава възможност да дирижира още. „Въпреки, че не съм в състояние да прекарвам на подиума толкова време, колкото бих искал“ – каза Ливайн, „аз съм доволен от новата си роля и държа на дълбоките си артистични връзки с Метрополитън“.
Неговото оттегляне маркира края на една епоха за най-престижния американски оперен театър, както и края на много важен период в културната история на Ню Йорк. От своя дебют в Мет през 1971, Ливайн е издирижирал 2551 представления с трупата! Подобна посветеност на една-единствена институция е почти нечувана в днешно време, когато големите диригенти са сред най-много пътуващите хора в света и през ден летят между градове, страни и континенти. Джеймс Ливайн става музикален директор на Метрополитън през 1976, когато президент на САЩ е Джералд Форд. В края на мандата на Барак Обама – през юни 2016, от Метрополитън обявиха, че новият музикален директор на театъра е 41-годишният канадец Яник Незе-Сеген.
Какво остана за Ливайн? Още спектакли, още дирижиране. През април и май 2016 година той ръководи няколко представления на „Симон Боканегра“ и „Отвличане от сарая“ в Мет, дирижира оркестъра на театъра и на концерти в Карнеги хол. Най-важното за сезона 2016-2017 са планираните между 13 април и 13 май 2017 спектакли на новата постановка на „Кавалера на розата“ от Рихард Щраус, която ще дирижира Ливайн, както и възстановките на „Набуко“ на Верди, „Идоменей“ на Моцарт и „Италианката в Алжир“ на Росини. Един от тези великолепни спектакли ще звучи в оперната вечер на програма „Христо Ботев“ в събота. Солистите са млади, талантливи, атрактивни, с чудесни гласове. Хорът и оркестърът на Мет под палката на Ливайн са както винаги безупречни.

В ролите ще слушате:
Изабела – Мариана Пицолато
Линдоро – Рене Барбера
Тадео – Никола Алаймо
Мустафа – Илдар Абдразаков
Елвира – Йинг Фанг
Зулма – Риаб Шайеб
Али – Дуейн Крофт

Операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини - съдържание

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени