Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розалин Трендафилов беше избран за представител на прокурорите във ВСС

Мястото бе овакантено след смъртта на Камен Ситнилски

| обновено на 21.01.17 в 19:42
Розалин Трендафилов
Снимка: БГНЕС

Прокурори от цялата страна избраха свой представител във Висшия съдебен съвет Розалин Трендафилов. Той беше и единственият кандидат да довърши мандата на починалия миналата година Камен Ситнилски.

За първи път член на ВСС се избираше в пряк избор. Затова, макар и Трендафилов да беше очакван победител, прокурорският вот беше важен, защото така след няколко месеца ще се изберат всички нови представители на кадровия орган от съдебната власт.

Държавните обвинители можеха да избират да гласуват с хартиена бюлетина или по електронен път. Те преимуществено избраха да го направят дистанционно. От имащите право на глас 1507 прокурори са гласували малко над 72% . От тях 1086 прокурори са дали своето "да" на Розалин Трендафилов.

Какво би могъл да направи обаче за тези няколко месеца в Съвета, при наличието на толкова проблеми в съдебната система - ето какво отговори самият Трендафилов:

И, въпреки че е кратък периодът, считам, че мога да дам един практически опит в разрешаването й, и то на човек, който идва буквално от паркета, от магистратската скамейка. В личен план, съвсем нормално е с оглед на приключването на професионалната ми кариера това да е евентуално един достоен завършек в тази насока.

Розалин Трендафилов беше изслушан от своите колеги миналата събота. Той е заместник окръжен прокурор на Хасково. Амбициран е да даде своя принос за утвърждаване на новите правила за атеститаране, защото смята, че те ще стимулират качествените магистрати. Трендафилов ще работи за усъвършенстване на принципа за случайно разпределение на делата, както и за подобряване на съдебния сграден фонд и заплащането на прокурорите.

Магистратският труд е изключиттелно тежък, обществено-социално неблагодарен и в много случаи оценката му и заплащането му в обществото се третират и представят невярно, заяви Трендафилов. Той ще бъде съдебен кадровик до началото на октомври, когато изтича мандатът на настоящия ВСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна