Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Пуглирин: Тръмп ще остане верен да досегашния си стил

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германия е затаила дъх в очакване новия американски президент, с когото отношенията ще бъдат всичко друго, но не и лесни. Официален Берлин се оказа неприятно изненадан от изборната победа на Доналд Тръмп, след като дипломатическите усилия на федералното правителство бяха насочени към макар и скрита подкрепа за кандидата на демократите, Хилари Клинтън. Това, естествено, не е останало незабелязано от Доналд Тръмп. Отношенията между Германия и САЩ винаги са били от важно значение за отношенията между Европа и Америка.

Д-р Яна Пуглирин е ръководител на програмата за политически прогнози към Германското дружество за външна политика. В неправителствената организация Пуглерин се занимава с трансатлантическите отношения на Европа и Германия и анализира германската външна политика и европейската интеграция и следи с интерес изявите на Доналд Тръмп в Туитър - предпочитания комуникационен канал за новоизбрания президент:

Мисля, че Тръмп ще остане верен да досегашния си стил. Причината е, че този стил е изконно негов, това е неговата същност, този стил го е направил това, което е. Тръмп беше избран, защото не е част от политическия елит на Вашингтон, защото е различен, защото обеща много неща, в това число, че ще донесе нов, свеж полъх в политиката, че няма да се придържа към досегашните норми на поведение.

Не мисля, че Тръмп гледа на Германия като на нацистка държава, но със сигурност има сериозна промяна в отношенията между двете държави в сравнение с администрацията на Обама, добави Пуглирин:

Между Обама и канцлера Меркел имаше изключително близко сътрудничество, двете страни споделяха общи виждания, например по отношение на Русия, както и не предприемаха почти нищо без предварителни консултации. Критиката на Тръмп към Меркел е наистина ожесточена. По време на мандата на Обама Германия беше най-важната държава в Европа. Сега това ще се промени. Свидетели сме на нов "романс“, ако мога така да се изразя, между Америка и Великобритания. Тръмп недвусмислено заяви, че иска да поднови тези стратегически връзки между американците и британците.

Цялото интервю с Яна Пуглирин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна