Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в ЕС

Снимка: president.bg

Росен Плевнелиев оцени президентския си мандат като "безспорно много труден, но достоен и успешен". В обръщението си към нацията по повод приключването на президентския мандат Плевнелиев посочи:

Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента. От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите. Въведохме пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума, подчерта Плевнелиев.

Той изтъкна още:

Действах като убеден европеец, бях най-активният досега български президент на международната сцена, водих икономическа дипломация в действие. Въведохме иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата. Създадохме първата в България и на Балканите иновационна екосистема. Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната.

Плевнелиев подчерта, че визията му е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа:

Сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Вярвам във върховенството на закона и го подкрепям по всякакъв начин. Противопоставях се на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката...Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата -
"да бъдем равни с другите европейски народи“.

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва, призова Росен Плевнелиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна