Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светилището на Великата богиня с кока

БНР Новини
Изложбата „Светилището на Великата богиня с кока” може да бъде посетена до месец април тази година в РИМ - Стара Загора.
Снимка: museum.starazagora.net

Тя е с големи бадемовидни очи, релефно очертан нос и изумителна за времето прическа: косите на дамата са оформени в кок! Макар да е прието, че възрастта на една жена обикновено деликатно се „прескача”, в случая трябва да надмогнем суетата и етикета. Правим го по изключение, заради науката археология. Там правилата са други и една от най-важните задачи е определянето на възрастта. В случая, находката на Великата богиня с кока отвежда  към 5 200 - 4 600 г. пр. Хр. А мястото на Снимка: museum.starazagora.netпровежданите разкопки е Праисторическият обреден комплекс край Капитан Андреево, Свиленградско. Специалистите са единодушни, че изображението на Великата богиня с кока няма аналог! Ръководители на експедицията са чл.-кор. проф. Васил Николов и гл. ас. д-р Виктория Петрова.   
Находките са представени за първи път в изложба, организирана със съдействието на Община Стара Загора, Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния исторически музей - Стара Загора и Историческия музей - Свиленград. Изложбата е озаглавена „Светилището на Великата богиня с кока” и със сигурност ще предизвика интереса не само на учените, но и на всички почитателите на археологията. В Регионалния исторически музей на Стара Загора ги очакват вълнуващи срещи с бита и светоусещането на хората, обитавали нашите земи преди хилядолетия.
Какви находки още са открили археолозите? За слушателите на предаването „А сега накъде?” разказва чл.-кор. проф. Васил Николов, ръководител на екипа.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна