Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добиващите инертни материали от Дунав предприятия са заплашени от фалит

Снимка: БГНЕС

В протестно отворено писмо до Министерския съвет и 43 Народно събрание Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия настоява за преразглеждане на дискриминационно според организацията постановление на МС, което цели умишлено унищожаване на фирмите от бранша и обричане на стотици семейства на безработица.

Асоциацията обединява шест предприятия, които вече над 50 години са тясноспециализирани в добива на инертни материали от река Дунав, а с добиваните от тях материали са построени най-големите обекти в цяла Северна България.

Представители на драгажаните предприятия от Северна България - Видин, Велико Търново, Враца, Плевен, Русе, Силистра и Монтана посочват, че сме свидетели на поредното убийствено отношение на настоящото българско правителство към работещите предприятия на територията на Северна България.

Причина за недоволството е новоприетата тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване и отмяната на действащата към момента тарифа. Така според засегнатите се променя  таксата за изземване на наносни отложения от река Дунав, както и таксата за водовземане за промишлено водоснабдяване за промиване на инертни материали, като същата е увеличена два пъти и половина, без мотиви, обществени обсъждания или каквито и да е разумни доводи и аргументи.

Пред "Хоризонт" юристът и член на асоциацията, Иво Атанасов, обясни, че разходите по този добив са изключително високи. Атанасов съобщи, че вече пет години водят безрезултатна кореспонденция с министри и депутати от Северна България:

Стигнахме до извода, че това са лобистки интереси. За мен това са кариерите в страната и които добиват инертен материал от язовирите. Целта е да закрият драгажната дейност в река Дунав с кофови дълбочки.

Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия заема позицията, че иконoмическият ефект за региона ще се измерва в закриването на 600-700 работни места.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!