Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Наталия Спиридонова: Грипът затихва

Снимка: БГНЕС

Епидемичната обстановка в София се успокоява. След първата седмица от новата година данните изразяват ясна тенденция за снижаване на заболеваемостта. Това обяви в предаването "Хоризонт до обед" д-р Наталия Спиридонова, която оглавява дирекция "Надзор на заразните болести" в столичната Регионална здравна инспекция.

Болните са 122 на 10 хиляди – далеч от стойностите, които биха мотивирали обявяването на епидемия, обясни д-р Спиридонова. Според нея сред факторите, ограничили разпространението на грипа, са както минусовите температури, така и удължената ваканция на децата.

В София ежедневно пребивават и много хора от други населени места, което създава, а стойностите на заболеваемост се отчитат само по броя на местните жители, и това може да създаде впечатлението за повишена заболеваемост, уточни още Наталия Спиридонова.

Тя препоръчва при първи симптоми хората, които не се чувстват добре, да си остават у дома, за да се прекъсне механизмът на предаване на инфекцията. Друг съвет е да се ограничат посещенията на събития на закрито.

Съблюдаването на личната хигиена, редовното проветряване на домовете и офисите и приемът на много течности също помагат в борбата срещу грипа.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени