Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беноа Амон печели първия тур на първичните избори на социалистите за президентска номинация във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция първият тур на първичните избори на социалистите за президентска номинация бе неочаквано спечелен от Беноа Амон. Политикът, смятан за аутсайдер, надделя над бившия френски премиер Манюел Валс, срещу когото ще се яви на балотаж идната неделя.

36,21% гласове за Беноа Амон и 31,19% за бившия премиер Манюел Валс - това са крайните резултати от първия тур на изборите за кандидат за президент от френските социалисти. Поставяйки ме начело, вие отправихте послание на надежда да се открие нова страница за левицата, заяви снощи победителят.

Беноа Амон се издигна в сондажите буквално в последните дни на кампанията. Силно социалната му програма с водещата идея за универсален минимален доход от 750 евро е смятана за нереалистична от съперниците му. Победата на Амон на балотажа изглежда почти сигурна след обещаната подкрепа от кандидата на трето място Арно Монтбург.

Резултатът е пореден знак за идеологическите разделения сред социалистите, чиито две визии ще се противопоставят на втория тур. Победителят обаче има слаби шансове да достигне до президентския пост, тъй като е притискан от конкуренцията на още двама кандидати от лявото пространство: Еманюел Макрон и Жан-Люк Меланшон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!