Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жеко Кьосев: Не е реалистично да имаме твърде големи очаквания от служебния кабинет

Може ли да имаме активно служебно правителство

Стефан Софиянски: България има интерес от един активен кабинет с активни министри

Стефан Софиянски
Снимка: БГНЕС

България има интерес от един активен кабинет с активни министри. Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" бившият служебен премиер Стефан Софиянски:

Едно от предимствата на служебните правителства е това, че то носи една степен на независимост и може да решава неща, които политическите кабинети се страхуват да ги решат. Имената, които се чуват, че могат да бъдат избрани за министър-председател, ми звучат положително. Познавам и господин Герджиков, и господин Воденичаров. Ако някой от тях бъде министър-председател, ще бъде изключително добре това за България, а и не мисля, че те ще бъдат пасивни министър-председатели.

Едно от нещата, които в краткосрочен план трябва да се решат, е ускоряване на отстояването на еврофондовете, добави Софиянски:

Много категорични и бързи стъпки трябва да се направят. Очевидно имаме много голямо изоставане в усвояването на фондовете. Ако аз съм в това служебно правителство, бих направил опит за възстановяване на проекта "Южен поток“, защото ние загубихме този проект от политически страх и нерешителни действия. Освен това трябва да се вкара малко ред в бюджета и да се направи една по-сериозна прогноза за развитието на вътрешния дълг, защото ГЕРБ крие какви заеми взима. Освен това не е ясно и къде отиват тези заеми.

Три са основните функции на един служебен кабинет, обясни доц. Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападния университет:

Главното е служебният кабинет да организира и проведе едни наистина демократични парламентарни избори. Освен това трябва да запази стабилитета на държавните институции, тоест те да продължат да функционират нормално. Третата основна функция е да се спазват стриктно международните договори, които самата България е подписала. За мен не е реалистично да имаме твърде големи очаквания от този служебен кабинет, защото той няма техническото време, за да може да осъществи някакви значими реформи.

Цялото интервю със Стефан Софиянски и доц. Жеко Кьосев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени