Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Мисля, че отношенията между САЩ, Европа и Русия ще бъдат прагматични

Димитър Гърдев
Снимка: Канал 3

Мисля, че отношенията между Съединените щати, Европа и Русия ще бъдат прагматични. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Димитър Гърдев, външнополитически анализатор:

Това може да се види от назначенията, които направи американският президент Доналд Тръмп. Външната политика се определя от няколко ключови поста в американската администрация. На първо място, това естествено, е държавният секретар. Другите важни позиции, които са интересни и които определят външната политика на Съединените щати, са съветникът по национална сигурност, министърът на националното разузнаване и секретарят по отбраната. Също така изключително важна позиция е шефът на ЦРУ.

Доналд Тръмп заяви, че структурата на НАТО  трябва да поеме по-голяма отговорност във финансирането на организацията, ако иска да разполага с това ниво на сигурност, което осигуряват американските въоръжени сили в Европа, добави още Гърдев:

Американският президент не спомена други три програми от отбранителната политика на Съединените щати, които касаят Европа. На първо място, това е противоракетната отбрана. Това по никакъв начин не се коментира. Другите програми са обектите на въоръжените сили на САЩ в Европа, както и разполагането на американското дидактическо ядрено оръжие в Европа.

Цялото интервю с Димитър Гърдев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени